25


het andere Iran

met Sibren OosterhavenBattuta Reizen voert al lang reizen uit naar Iran. Iran is een fantastisch land om te bezoeken, en de lokale bevolking ziet ons westerlingen graag komen. Er is geen land waarbij de beeldvorming in de pers en de werkelijkheid in het land zelf zo ver uit elkaar liggen. Feit is dat de bevolking naar verandering verlangt, en graag meer vrijheid naar westers voorbeeld zou willen.


het andere Iran: Khuzestan

Deze reis gaat voor de verandering niet naar de geijkte hoogtepunten van Iran zoals Teheran, Isfahan, Kashan en Yazd. We maken gebruik van het uitgebreide netwerk van Turkish Airlines om op Ahwaz te vliegen, in het westen, in Khuzestan, het meer Arabische deel van Iran dat tegen Irak aan ligt. Hier komen we echt op de ongebaande paden van Iran. De hoofdstad Ahwaz - met dank aan de olie een enorme industriestad - laten we links liggen, en richten ons op de interessante oudheden van Susa, waar Darius I een groot paleis had en de Choqa Zanbil, de best bewaarde restanten van een Mesopotamische ziggurat. In Shushtar, waar we neerstrijken, nemen we de tijd om deze interessante stad op ons gemak te bekijken.


Perzische Golf

Bij Bushehr komen we aan de Perzische Golf, waar het leven een heel andere vibe lijkt te hebben. Dat zie je al bij de pantoffelparade die zich 's avonds aan de boulevard van Bushehr voltrekt. Via Bandar-e Langeh strijken we neer op het eilend Qeshm, een van de mooiste en meest authentieke eilanden. Na een paar lange reisdagen komen we hier tot rust. Net als Kish - dat in de ogen van Iran een soort van Dubai zou moeten worden - vindt hier met name in Qeshm stad het nodige binnenlandse toerisme plaats, maar buiten die stad zijn er natuurparken, verlaten stranden en kleine vissersdorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.


Bandar-e Abbas, Hormoz en Minab

Bandar-e Abbas is de meest Arabische stad van Iran. Hier voel je de husstle en busstle die de Arabische wereld kenmerkt. Als de avond valt wordt het gezellig druk op de stranden en aan de boulevards. Hiervandaan brengen we ook een bezoek aan het eiland Hormoz. We zullen hier te gast zijn bij vrienden van onze reisbegeleider Sibren. Dat wordt sowieso bijzonder! Vervolgens gaan we op woensdag naar Minab, opdat we daar op donderdag de beroemde kleurrijke Pansjambe bazar kunnen meemaken, de weekmarkt, waarbij boeren en boerinnen van heinde en verre hun koopwaar hier komen aanbieden. De vrouwen dragen hier kleurrijke gezichtsmaskers.


Bam en de Lut-woestijn

In Bam bezoeken we uiteraard de Arg-e Bam, 's werelds grootste lemen bouwwerk. Deze werd bij de aardbeving van 2005 grotendeels verwoest, net als de hele stad trouwens. De stad is weer opgebouwd, en de restauratiewerkzaamheden aan de Arg zijn ook weer hervat. Vanuit Bam rijden we via het stadje Mahan en de burcht van Rayen, naar de woestijnstad Kerman, met zijn mooie bazaar. Daarvandaan trekken we een flink stuk de Lut-woestijn in, de mooiste van Iran. Twee nachten trekken we uit voor de woestijn om het goed op je in te laten werken en vervolgens reizen we door naar de volgende woestijnstad, het onvolprezen Yazd.


Yazd en Isfahan

Hier komen we dan toch een beetje terug op de reguliere route van de gewone Iranreizen. Maar Yazd past ontzettend goed in het laatste deel van de reis, zodat we toch besloten hebben dat erbij te nemen. En Yazd blijft interessant, ook als je er al eens eerder bent geweest. In de omgeving zijn ook nog allerlei interessante plekken te bezoeken. Datzelfde geldt zeker ook voor Isfahan met zijn indrukwekkende Imam-plein, bazaar, paleizen, musea en vele moskeeën en koranscholen, waar we de reis zullen afsluiten. Via het woestijnplaatsje Varzaneh komen we daar op de een-na-laatste dag aan. We blijven er twee nachten, alvorens naar huis te vliegen. Een mooie eerste, of leuke tweede kennismaking met de stad. Voor wie hier nooit eerder was, en nog wat meer tijd wil hebben, is het mogelijk hier de reis met een paar dagen te verlengen.


Een waardig eind van een reis waarbij je uitgebreid kennis hebt kunnen maken met de diversiteit en rijkdom van de Iraanse cultuur, natuur en geschiedenis!het andere Iran met Sibren Oosterhaven

 

Reisdatum:     1 - 22 april 2018


Reissom:        € 3.245

 

Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12


Reiscode         180401 IRZ    Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving!
ReisprogrammaDag 1    Amsterdam - Ahwaz


Dag 2    Ahwaz - Shushtar


Dag 3    Shushtar


Dag 4    Shushtar - Bushehr


Dag 5    Bushehr - Bandar-e

             Lengeh


Dag 6    Bandar-e Lengeh - Qeshm


Dag 7    Qeshm


Dag 8    Qeshm


Dag 9    Qeshm - Hormoz

 

Dag 10   Hormoz


Dag 11   Hormoz - Minab


Dag 12   Minab - Bandar-e Abbas


Dag 13   Bandar-e Abbas - Bam


Dag 14   Bam - Kerman


Dag 15   Kerman - Kaluts woestijn


Dag 16   Kaluts woestijn


Dag 17   Kaluts woestijn - Yazd  


Dag 18   Yazd


Dag 19   Yazd - Varzaneh


Dag 20   Varzaneh - Isfahan


Dag 21   Isfahan


Dag 22   Isfahan - Amsterdam

overige reizen IranBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Iran.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Iran.htmlshapeimage_1_link_0
reisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Iran_-_het_andere_Iran_met_Sibren_Oosterhaven_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Iran_-_het_andere_Iran_met_Sibren_Oosterhaven_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_2_link_0
boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_3_link_0


Sibren Oosterhaven is een reisbegeleider in hart en nieren, en sinds 2001 heeft hij veel reizen begeleid in het Midden-Oosten (Syrië, Libanon, Jordanië, Jemen, Iran en Oman), in Zuid-Azië (Pakistan, Nepal, Sri Lanka en India). Naast India is het Midden-Oosten dan ook zijn specialiteit. Omdat hij zoveel landen en regio's uitgebreid bezocht heeft is hij de ideale reisbegeleider voor Iran.


Sibren heeft Iran al vele malen bezocht en er vele reizen begeleid. Toch houdt Iran ook voor hem nog geheimen die nog onthuld moeten worden. Dat is het andere Iran, het Iran buiten de geijkte routes.  Hier toont Iran  zich van haar multiculturele kant ook.


Voor Battuta Reizen begeleidde Sibren al eerder een groep buiten de gebaande paden reisde. In die reis bezocht hij het noordwesten, in combinatie met Khuzestan, dat ook in deze reis zit. Het nieuwe voor Sibren zit hem dus vooral in het stuk langs de Perzische Golf, iets dat Battuta Reizen wel al vaker organiseerde voor zijn individuele klanten.


Je kunt er dus verzekerd van zijn dat de reisbegeleider er zin in heeft, en vol enthousiasme zijn liefde voor Iran met je zal delen!

Zelf zegt Sibren over deze reis:


"De prachtige landschappen van Iran blijven in veel reizen onderbelicht. Deze reis naar het meer zuidelijke deel van Iran heeft daar wel oog voor. Het relatief onbekende eiland Qeshm, de kusten van de Perzische Golf en de Straat van Hormoez, het bergland om Shiraz en de Dasht-e Lut woestijn brengen een fascinerende diversiteit aan landschappen.

Cultuur zal zeker niet ontbreken. In de provincie Khuzestan bezoeken we de Mesopotamische oudheden van Susa en Shushtar, ook zelden bezocht. In het diepe zuiden bezoeken we de kleurrijke markt van Minab, de citadels van Bam en Rayen en het Sufi-heiligdom in Mahan.

We ontmoeten de bewoners van de kuststreken die nu niet eens Iraans, maar meer Arabisch, Afrikaans en Aziatisch zijn. Dit deel van het land is ver weg van de toeristen en hier gaan we nog echt op ontdekkingstocht door een heel onbekende regio. Ik nodig jullie graag uit om deze ontdekkingstocht met mij mee te maken!"

IranBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Iran.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Tadzjikistan.htmlshapeimage_5_link_0
© Battuta Reizen 2007-2017Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_7_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_8_link_0