25Mongolië Rendiervolk

met Anna van der Heijden

volgeboektMongolië, een immens groot land in Oost-Azië, heeft als dunst bevolkt land ter wereld enorm veel ruimte. In dit ongerepte land leven nomaden in een natuurlijk ritme en is voor alles tijd.


Deze reis voert je door de enorme uitgestrektheid en de prachtige landschappen van de steppen, woestijn en de taiga van Centraal en Noord Mongolië. Een trekking van enkele dagen brengt je bij de Tsaatan, de rendiermensen.


Als reiziger kun je in dit unieke land je hart ophalen als je van stilte en verlaten landschappen houdt, van ruige gebergtes, van grote meren met glashelder water, van het gehuil van de wolven in de nacht, van de gezelligheid bij de Mongolen thuis in hun vilten tent, de ger, waar je gefermenteerde paardenmelk en wodka drinkt.


Fluwelen bergen en de eindeloze steppe
We reizen met stoere 4WD minibusjes, paarden en te voet door de eindeloze ruimte van dit grote land. De natuur zal veel indruk op je maken. In de korte zomer zien de bergen eruit alsof ze met groen fluweel zijn bedekt en bloeien de bloemen op de steppen. Het merendeel van de route gaat over hobbelige wegen, dwars door steppen en woestijn. Het komt zelden voor dat we over asfalt rijden. Door deze keuze van het traject komen we in uitzonderlijk mooie natuurgebieden en hebben we een grotere kans op bijzondere ontmoetingen met de nomaden.


Gastvrije nomaden
Onderweg komen we de Mongoolse nomaden en hun kuddes tegen. Zij zijn één met de hen omringende natuur en hebben een sterke band met hun dieren, waar zij in grote mate van afhankelijk zijn. Vooral paarden nemen een speciale plek in, de liefde voor paarden is overal in terug te vinden. De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij. We zullen regelmatig uitgenodigd worden om in hun ger thee, paardenmelk of wodka te komen drinken en de verhalen te horen over hun levenswijze.


Boeddhisme en sjamanisme
Na een lange periode van overheersing door de Russen, zoekt het huidige Mongolië naar een nieuwe en eigen identiteit. De levenshouding van de mensen is van oudsher gebaseerd op het boeddhisme. De 3 belangrijkste boeddhistische kloosters van het land die we bezoeken, maken duidelijk dat het boeddhisme in Mongolië opnieuw een belangrijke rol in het leven inneemt. Naast het boeddhisme is het sjamanisme in de cultuur verweven. Dit is overal langs onze route zichtbaar door de talloze ovoo’s, de offerplaatsen met hun wapperende blauwe shawls.


De Rendiermensen
Een trekking van enkele dagen brengt ons bij de Tsaatan (letterlijk “rendiermensen”), die in de zeer afgelegen gebieden van de mystieke taiga en de Siberische wouden leven. Hun leven is volledig verweven met dat van hun rendieren. De Tsaatan wonen in tipi’s en het is aannemelijk dat zij vroeger vanuit dit gebied via de Beringstraat naar noord Amerika zijn overgestoken. We maken twee dagen deel uit van hun leven en met wat geluk kunnen we bij hen een ritueel van een sjamaan mee maken.


De reis is opgezet door Anna van der Heijden en zij zal de reis dan ook met veel enthousiasme begeleiden!


Mongolië Rendiervolk met Anna van der Heijden    


Reissom:         € 3.795    volgeboekt


Reisdatum:     15 juli  - 9 augustus 2018

 

Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12  


Reiscode         180715 MON     Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving
ReisprogrammaDag 1   Amsterdam - Ulaanbaatar


Dag 2   Ulaanbaatar


Dag 3   Ulaanbaatar - Hustai

            National Park


Dag 4   Hustai National Park -

            Gurvanbulag


Dag 5   Gurvanbulag


Dag 6   Gurvanbulag -

            Kharakhorum

Dag 7   Kharakhorum - Taikhar

            Rots

Dag 8   Taikhar Rots - Terkhiin

            Tsagaan Meer

Dag 9   Terkhiin Tsagaan Meer en

            Khorgo Krater

Dag 10 Terkhiin Tsagaan Meer -

            Tosontsengel

Dag 11 Tosontsengel - Khar Meer

Dag 12 Khar Meer en Senjit Rots

Dag 13,14 Khar Meer - Sumber

            Brigade

Dag 15 Sumber Brigade -

            Tsagaannuur

Dag 16,17 Trekking naar de

            westelijke taiga

Dag 18,19 Ontmoeting met de

            Tsaatan

Dag 20, 21 Trekking naar

            Tsagaannuur

Dag 22 Tsagaannuur - Murun

Dag 23 Murun - Moilt Eco lodge

Dag 24 Moilt Eco lodge -    

            Amarbayasgalant klooster

Dag 25 Amarbayasgalant klooster -

            Ulaanbaatar

Dag 26 Ulaanbataar - Amsterdam

reisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Mongolie_-_Mongolie_Rendiervolk_met_Anna_van_der_Heijden_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Mongolie_-_Mongolie_Rendiervolk_met_Anna_van_der_Heijden_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_1_link_0
boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_2_link_0

De reis zal worden begeleid door

Anna van der Heijden.


Haar passie voor reizen heeft haar al in veel landen gebracht. Anna heeft meer dan 15 jaar ervaring met het begeleiden van reizen. Aanvankelijk in het noorden en oosten van Afrika en het Midden-Oosten, en de laatste jaren ook in Mongolië.

Zij houdt van avontuur en wijkt graag van de gebaande paden af. Dus ze zoekt naar interessante gebieden waar weinig toeristen komen om zo met de authenticiteit van het land kennis te maken en mensen met een totaal andere cultuur werkelijk te ontmoeten.


De brede kennis die ze heeft opgedaan, deelt ze graag. Ze kan veel vertellen en wil dat je iets bijzonders meemaakt.


Je kunt er dus verzekerd van zijn dat de reisbegeleider er zin in heeft, en vol enthousiasme haar liefde voor Mongolië met je zal delen!

© Battuta Reizen 2007-2017Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
Mongolië Battuta_Reizen_-_Reizen_naar_Mongolie.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Mongolie.htmlshapeimage_5_link_0
overige reizen naar MongolieBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Mongolie.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Mongolie.htmlshapeimage_6_link_0
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_7_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_8_link_0

Zelf zegt Anna over deze reis:


“Waar ik in Mongolië zo van hou, zijn de prachtige ongerepte landschappen, de stilte en de leegte. Er zijn ruige en lieflijke bergen die de eindeloze steppenlandschappen omringen, azuurblauwe en melkwitte meren, woestijngebieden, zandduinen, kolkende rivieren en uitgesleten canyons. Je voelt de kracht van de natuur hier heel goed en dat heeft op iedereen een uitwerking. De Mongolen zeggen dat ze vanwege al die ruimte, ook veel ruimte in hun hart hebben en dat is zeker waar! De mensen zijn heel vriendelijk, gastvrij, bescheiden en een beetje verlegen. Je bent altijd welkom in hun ger, waar de regel geldt:  zonder kloppen naar binnen. De mensen zijn puur en hartelijk en ik heb grote waardering voor hun nomadische levensstijl. Mongolië zit na de eerste kennismaking in mijn hart en ik ga graag weer met jullie op pad door dit fantastische land!”