25


Noord-Soedan

met Marion Meulenbroek

eerste deelnemers genoteerdSoedan, Noord-Soedan moeten we nu eigenlijk zeggen, nu het land sinds 2011 in tweeën gesplitst is, is uitgestrekt, onherbergzaam, en nog relatief onbekend als reisbestemming. Wie Soedan in het nieuws volgt heeft weet van langdurige crises in het westelijke Darfur, het streng-islamitische regiem van Omar al-Bashir, en van de uiteindelijke afscheiding van Zuid-Soedan in 2011. Plannen om daar een reis naartoe te organiseren liggen momenteel even in de koelkast. We richten eerst het vizier op Noord-Soedan. Er zijn meer onrustige regio’s in Noord-Soedan, waar wij zelden of nooit iets over horen, maar Nubië, het gebied tussen het Nassermeer en Khartoum, dat zo rijk is aan geschiedenis, is rustig en veilig. Het landschap van woestijnen, bergen en de Nijl is prachtig, en met zijn oudheden en gastvrije bevolking is het een fantastisch gebied om te bereizen. In 2013 voerden we er onze eerste reizen uit, en de ervaring was onvergetelijk. Ben je nieuwsgierig naar deze woestijn, haar bewoners en haar geschiedenis? Ga met Marion mee!


Zwarte Farao’s

Kush, zoals het gebied ten zuiden van Aswan in de Egyptische oudheid genoemd werd, was meestal een gewone provincie van de grote Egypte Rijken. Een periode echter namen de zogenaamde Zwarte Farao’s echter de macht over heel Egypte over. Napata was in die tijd de belangrijkste stad, en de Amontempel daar aan de voet van de Jebel Barkal zal een van de hoogtepunten van de reis zijn.


Piramides van Meroë

Bijzonder overblijfsel zijn ook de vele piramides uit diezelfde periode. Bij Meroë, tref je er enige tientallen tegelijk aan. Dat is een fascinerend gezicht, te meer je praktisch aan de voet van de priarmides kampeert. Naast Napata en Meroë kom je door de woestijn en langs de Nijl reizend her en der nog andere tempels en grafmonumenten tegen.


Goudzoekers

In het noorden van Soedan is goud te vinden. De arme bevolking krijgt toestemming van de overheid om daar zelf naar op zoek te gaan, althans buiten de grote mijnen. In de buurt van Wadi Halfa komen zeker een of meer van dergelijke goudzoekerskampen tegen. Of we toestemming krijgen om ze te bezoeken is nooit helemaal zeker, maar als het lukt dan is het een heel bijzondere ervaring om te zien hoe dat werkt.


Lord Kitchener

Een bijlangrijk verhaal tijdens de reis is de strijd van de Engelse kolonialisten tegen de zogenaamde mahdi, eind 19de eeuw. Een zeer zichtbaar spoor daarvan, letterlijk, is de spoorlijn die Lord Kitchener van Wadi Halfa naar Ondurman in zes maanden tijd liet aanleggen om de mahdi te verslaan, hetgeen op deze manier ook lukte. We rijden zeker twee dagen langs deze spoorlijn met zijn historische stations, dwars door de uitgestrekte woestijn.


Khartoum

Khartoum klonk altijd in de oren als een stoffige stadje, diep verscholen in de woestijn ergens aan de bovenloop van de Nijl. Inmiddels mag je niet meer van een stadje spreken, maar eerder van een metropool. Het heeft ongeveer tweeëneenhalf miljoen inwoners, en met de periferie meegerekend zelfs acht miljoen. In deze Afrikaans/Arabische metropool begint en eindigt deze reis. We brengen er een bezoek aan de vrijdagse bijeenkomst van de Sufiorde van de Qadiriyah, een waardige en zeer bijzondere afsluiting van de reis.


Nubië

De lokale bevolking bestaat voor een groot deel uit Nubiërs. Zij streken hier rond de achtste eeuw voor Chr. neerstreken. Onder de latere overheersing van de Ethiopiërs van Aksum, bekeerden de Nubiërs tot het christendom, ruilden vervolgens de orthodoxie om voor het Koptisch christendom, om uiteindelijk langzaam maar zeker door de Arabieren bekeerd te worden tot moslims. Dat was in de tijd dat Dongola het hart van het land vormde. Er trokken veel Arabieren dit gebied in, en de bevolking vermengde zich. Arabisch is dan ook de lingua franca, wat niet wegneemt dat er zeker wel sprake is van een Nubische identiteit, een trots op de eigen geschiedenis en aard. De sporen van deze rijke geschiedenis, en alle geloven kom je overal tegen. Nubiërs zelf zijn een gastvrij en humorvol volk.


We hebben in overleg met onze lokale contacten in Khartoum een mooie uitgebreide route uitgezet langs de culturele en natuurlijke hoogtepunten van Noord-Soedan. De reis heeft het karakter van een expeditie, al was het maar omdat we met Landcruisers reizen, grotendeels off the road en behalve in Khartoum overal wild kamperend zullen overnachten.


Deze reis is dus het summum voor woestijnliefhebbers met een oog voor cultuur en geschiedenis!Noord-Soedan met Marion Meulenbroek


Reissom:         € 3.475


Reisdatum:     3 - 17 maart 2018, 15 dagen


Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12


Reiscode         180303 SOE    Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving


Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving


ReisprogrammaDag 1  Amsterdam - Khartoum


Dag 2   Khartoum


Dag 3   Khartoum - Westelijke Woestijn - Oud Dongola - Nubische dorpen


Dag 4   Nubische dorpen - Kerma - Tombos


Dag 5   Tombos - Tempel van Soleb - Wawa


Dag 6   Wawa - Sai Eiland - Wadi Halfa


Dag 7   Wadi Halfa - Umm Nabari goudmijn - Station Nr. 6 


Dag 8   Station No.6 - Abu Hamed - el Kab


Dag 9    El Kab - Karima


Dag 10  Karima 


Dag 11  Karima - Nuri - Bayuda Woestijn


Dag 12  Bayuda Woestijn - Atrun krater - Atbara - Meroë


Dag 13  Meroë - Mussawarat - Naga


Dag 14  Naga - Ondurman -Khartoum


Dag 15  Khartoum - Amsterdam

Noord-Soedan

overige reizen naar SoedanBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Soedan.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_naar_Soedan.htmlshapeimage_1_link_0
reisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Noord-Soedan_-_Noord-Soedan_met_Marion_Meulenbroek_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Noord-Soedan_-_Noord-Soedan_met_Marion_Meulenbroek_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_2_link_0
boekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_3_link_0


Marion Meulenbroek vertrok als 18 jarige al alleen naar Oostenrijk en sindsdien reist ze - alleen of met anderen - zoveel als maar mogelijk is.

Tijdens haar studie Arabisch en antropologie bezocht ze meermalen het Midden-Oosten en verbleef dan tussen de plaatselijke bevolking. In die tijd begeleidde ze tevens groepsreizen naar Maleisië en Indonesië.

Sinds een paar jaar heeft ze haar hart verloren aan de Sinaïwoestijn en haar bewoners. Een deel van het jaar verblijft ze tussen de bedoeïenen van de Muzeinistam en deelt hun leven.

Maar de wereld is groter dan de Sinaï en in 2013 verkende zij het buurland van Egypte: Soedan. Noord-Soedan werd een eyeopener. Het zou best eens haar ‘derde huis’ kunnen worden, ook al omdat, tot haar verbazing, de bevolking een dialect spreekt dat heel erg lijkt op dat van de Sinaï.  

"Contact maken met de plaatselijke bevolking  is het leukste wat er is." zegt ze. "Maar dat kan ook heel goed zonder woorden."

Portretten: Myrtha Rombouts

Zelf zegt Marion over deze reis:


"De reis naar Noord-Soedan vind ik zo bijzonder omdat de elementen natuur, hedendaagse cultuur en oudheidkunde alle drie aanwezig zijn. Van de zwarte farao’s, basreliefs en piramides tot de beschilderde hedendaagse Nubische huisjes en van de Nijl met haar lintbegroeiing  tot de woestijn in al haar verschijningsvormen.


Wildkamperen, zelfs eenmaal aan de voet van de piramides, off the road reizen in  een 4x4, goudzoekerskampen bezoeken, markten en  oude, koloniale stationnetjes, we doen het allemaal. Steeds weer te midden van de vriendelijke, gastvrije bevolking  en onder begeleiding van ons geweldige Noord-Soedanese team."

© Battuta Reizen 2007-2017Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_6_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_7_link_0