25Rond de Zwarte Zee

met Piet HermansRond de Zwarte Zee is een reisplan dat al lang in de pen zat en er nu eindelijk is uitgekropen. Het is een 42-daagse reis geworden die door Georgië, Turkije, Bulgarije, Roemenië, Moldavië, Transdnjestrië, Oekraïne voert en via de Krim eindigt in de Russische federatie. Afhankelijk of je Transdnjetrië als land rekent, leidt de reis dus door zeven of acht landen. Beginnend in de zuidelijke Kaukasus, en eindigend in de noordelijke Kaukasus. Hoogst actueel, en zeker een bijzonder reisavontuur!


Georgië

Georgië is een bekende Battuta-bestemming, hier zijn we goed thuis. Behalve dat je de hoofdstad Tbilisi bezoekt, maak je een mooie uitstap het Kaukasusgebergte in, naar de regio Svanetië. Hier bezoek je Europa's hoogst gelegen dorpen. Bij Batumi zie je voor het eerst de Zwarte Zee.


Turkije

Ook Turkije is natuurlijk echt een Battuta-bestemming. Vanuit de rauwe havenstad Trabzon bezoek je het spectaculair gelegen Sumela-klooster, en reist via twee typisch Anatolische steden Amasya en Safranbolu naar Istanbul.


Bulgarije

Hier komen wij op onbekend terrein. We brengen onder andere een bezoek aan bruisend Plovdiv, en keren via de bergachtige binnenlanden en het middeleeuwse Veliko Tarnovo bij Varna weer terug aan de Zwarte Zee.


Transsylvanië

Boekarest is het keerpunt van de reis, een gezellige stad, al is hij vooral bekend uit de verhalen rond Ceausescu en de bouw van diens bizarre pronkpaleis. De stad heeft sindsdien natuurlijk een enorme opbloei meegemaakt. Op onze reis richting Zwarte Zee schampen we de provincie Transylvanië, beroemd vanwege de prachtige kastelen in de bergen. We laten de kans om het (vermeende) kasteel van Dracula te bezoeken natuurlijk niet onbenut. Uitvalsbasis hier zal de stad Brasov zijn.


de Bukovina

Vervolgens strijken we neer in de provincie Bukovina, waar je veel kerken en kloosters zult aantreffen, waarvan sommige prachtige fresco's hebben op de buitenmuren. Je zit hier midden in de zuidelijke Karpaten, en er zal veel gelegenheid zijn om te wandelen.


Moldavië & Transdjenstrië

Drie dagen hebben we uitgetrokken om het onvolprezen Moldavië te bezoeken. Het is een van de minst bekende ex-Sovjtrepublieken, waar de bevolking verwant is aan de Roemenen. Maar niet de gehele bevolking: in het oosten is een kleine enclave, Transdnjestrië, waar hoofdzakelijk Russen wonen, die zichzelf ook zien als een semi-autonome republiek, natuurlijk gesteund door grote broer Rusland. Ook hier zullen we een kijkje nemen. In deze dagen laten we ons mede door een lokale gids op sleeptouw nemen, zodat we veel te zien krijgen, en ook op de leukste plekken zullen eten en drinken. Er staan ook een paar wijnproeverijen op het programma! Moldavië heeft een moderne, maar in traditie gewortelde, wijnindustrie.


Odessa

Odessa is natuurlijk de grote cultuurstad aan de noordelijke Zwarte Zeekust. De Potemkintrappen zijn beroemd, maar de stad bruist tegenwoordig aan alle kanten van het leven. Niet alleen traditionele cultuur, maar ook moderne kunst en een hedendaags uitgaansleven horen echt bij de stad. We blijven hier dan ook kleine vier dagen. We maken hiervandaan ook nog een dagexcursie naar Vylkovo, een natuurgebied vergelijkbaar met onze Biesbosch, waar we dus een even varend uitblazen van het stadsleven van Odessa.


De Krim

De Krim hoort natuurlijk bij de Oekraïne, maar in de geschiedenis van het oude Rusland en van de Sovjetunie was het natuurlijk vooral ook een Russische vakantieplek. En nog steeds. Uitvalsbasis hier wordt de stad Jalta, beroemd van het Verdrag van Jalta, dat de naoorlogse verdeling van invloedsferen bepaalde, en daarmee een groot deel van de geschiedenis van heel Europa na de Tweede Wereldoorlog. De dagen op de Krim zullen zich vullen met musea, paleizen en stranden. Het goede leven dus!


Sotsji en de noordelijke Kaukasus

In tegenstelling to vorig jaar hebben we het nu wel zo kunnen organiseren dat deze reis eindigt in Sotsji, de stad van de Olympische Winterspelen 2014. Hier zien we een stukje onbekend Rusland en natuurlijk de gevolgen van de Spelen. Hier in de noordelijke Kauaksus eindigt onze reis, het rondje is bijna vol. Dankzij de gespannen verhoudingen van Rusland met Georgië houdt het hier op: de grenzen die je de Kaukasus over zouden kunnen brengen zijn gesloten, of voeren door te onrustig gebied!


Rond de Zwarte Zee met Piet Hermans


Vertrekdatum:

Totaal:     9 augustus 2014 | 42 dagen

Deel 1:     9 augustus 2014 | 23 dagen

Deel 2:   29 augustus 2014 | 22 dagen

 

Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 16


Reiscode 1409
ReisprogrammaDag 1   Amsterdam - Tbilisi [GE]


Dag 2   Tbilisi


Dag 3   Tbilisi - Kutaisi


Dag 4   Kutaisi - Mestia


Dag 5   Mestia, exc. Ushguli


Dag 6   Mestia - Batumi


Dag 7   Batumi


Dag 8   Batumi - Trabzon [TR]


Dag 9   Trabzon, exc. Sumela


Dag 10 Trabzon - Amasya


Dag 11  Amasya - Safranbolu


Dag 12  Safranbolu - Istanbul


Dag 13  Istanbul


Dag 14  Istanbul - nachttrein


Dag 15  nachttrein - Plovdiv [BG]


Dag 16  Plovdiv


Dag 17  Plovdiv - Kazanlak


Dag 18  Kazanlak - Veliko Tarnovo


Dag 19  Veliko Tarnovo - Varna


Dag 20  Varna


Dag 21  Varna - Boekarest [RO]


Dag 22  Boekarest


Dag 23  Boekarest - Brasov


Dag 24  Brasov


Dag 25  Brasov - Bukovina


Dag 26  Bukovina


Dag 27  Bukovina - Chisinau [MD]


Dag 28  Chisinau


Dag 29  Chisinau, excursie

           Transdnjetsrie


Dag 30  Chisinau - Odessa [UA]


Dag 31  Odessa


Dag 32  Odessa, excursie Vylkovo


Dag 33  Odessa - nachttrein


Dag 34   nachttrein - Simferopol -    

            Sebastopol


Dag 35  Sebastopol - Jalta


dag 36  Jalta


Dag 37  Jalta


Dag 38  Jalta - Novorossiysk [RUS]


Dag 39  Novorossiysk


Dag 40  Novorossiysk - Sotsji


Dag 41  Sotsji


Dag 42  Sotsji - Amsterdam

Zwarte Zee

ReisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Rond_de_Zwarte_Zee_met_Piet_Hermans-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Rond_de_Zwarte_Zee_met_Piet_Hermans-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_1_link_0
BoekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_2_link_0

De reis zal worden begeleid door

Piet Hermans.


Piet Hermans leidt het liefst reizen door voor hem nieuwe bestemmingen, en dus heeft deze reis echt het karakter van een pioniersreis.


Piet begeleidt al meer dan 20 jaar reizen, en kan dus zeer ervaren genoemd worden. Ondanks dat hij deze landen niet kent, zorgt zijn gedegen voorbereiding, eigen nieuwsgierigheid en tomeloze energie voor altijd weer bijzondere reiservaringen.


Hij is ook medebedenker van deze reis: het is een oude wens van hem deze landen te bezoeken, in aanvulling op eerdere reizen naar onder andere de Kaukasus.


We hebben dit jaar het rondje rondgebreid.


De reis zal beginnen in Tbilisi  in Georgie, en eindigen in Sotsji,  in de Russische Kaukasus.


42 dagen ouderwets reisavontuur!


Los boekbaar:

deel 1 van Tbilisi naar Boekarest

vertrek  9  aug 2014 | 23 dagen |  € 2.775


Los boekbaar:

deel 2 van Boekarest naar Sotsji

vertrek  29 aug 2014 | 22 dagen | € 3.545

Zelf zegt Piet over deze reis:


“Ik heb veel landen bezocht, mede dankzij mijn werk als reisbegeleider en fotojournalist. Maar wanneer heb je een land echt gezien? Er zijn ook landen die je blijven trekken, steeds weer opnieuw. Toch is het ultieme reisgevoel de ontdekkingsreis; wanneer je voor de allereerste keer een land bezoekt en je jezelf kunt laten verbazen en verrassen en waarbij de reis zelf, het onderweg zijn, minstens zo belangrijker is als het einddoel. Een reis rondom de Zwarte Zee beantwoordt dan ook volledig aan wat voor mij reizen zo aantrekkelijk maakt.

De reis Rond de Zwarte Zee is echt een reis pur sang.

 

Enkele jaren terug deelde ik mijn plan om rond de Zwarte Zee te reizen met Battuta. Sindsdien heeft dit idee ons niet meer los gelaten. Dit jaar gaan we voor het eerst in een epische reis van zes weken, alle landen die grenzen aan de Zwarte Zee en op de grens van Europa en Azië liggen, ontdekken.


In de oudheid werd de Zwarte Zee door de Grieken Pontos Euxeinos genoemd, de Gastvrije Zee. Al is de zee zelf zeker niet altijd zo gastvrij; het kan flink spoken in het voor- en najaar. Maar wij reizen over land, en bovendien in hartje zomer. Vanuit het Oosten gaan we langs de zuidelijke kust via Europa naar het laatste stukje van de Russische Federatie dat momenteel nog grenst aan de Zwarte Zee. Een echte ontdekkingsreis door landen met een oude geschiedenis. En wat is er mooier dan samen die verborgen plekjes te ontdekken: een klein restaurantje of een idyllisch stukje strand, een onverwachte ontmoeting, de gastvrijheid en het gevoel van echt onderweg te zijn in een onbekende wereld. Een reis die je eens in je leven gemaakt moet hebben omdat, zoals de Russische schrijver Konstantin Paustovskij het ooit zo mooi verwoordde, wie de Zwarte Zee niet gezien heeft, slechts met een half hart geleefd.”

© Battuta Reizen 2007-2014Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
archief
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_6_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_7_link_0