25


Rwanda & Congo

met Rosalie van Deursen

Rwanda het land van de eeuwige lente en 1000 heuvels!

Een heerlijk klimaat zorgt voor weelderige bloemen en groene heuvels. Het is ongelooflijk hoe divers het relatief kleine Afrikaanse land is qua landschappen, flora en fauna. Het is een afwisseling van groene regenwouden, droge savannes, vulkanen, heuvels vol theeplantages en schitterende meren. Rwanda wordt niet voor niets vergeleken met Zwitserland: schone lucht, heuvels, bergen, meren en mooie wandelpaden.


Hetgeen Rwanda tevens uniek maakt, is de populatie berggorilla’s. Ze zijn aandoenlijk en ze lijken ongelooflijk op mensen! Oog in oog met een gorilla laat een onuitwisbare indruk achter. Daarnaast is er allerhande groot en klein wild te spotten. Naast al dit natuurschoon heeft Rwanda een zeer gastvrije bevolking.  Ontmoetingen met Rwandezen zijn gezellig en men vertelt graag over de Rwandese cultuur. Het is een unieke ervaring om bij een Rwandese familie thuis te eten en meer te leren over het dagelijks leven. Tevens bijzonder aan deze reis: een bezoek aan Congo. Een Rwandees buurland maar toch heel anders.  Met andere woorden een zeer diverse reis in een schitterend en gastvrij Afrikaans land!


Kigali

De meeste reizen combineren een bezoek aan Rwanda met een reis naar Oeganda. En daarbij bezoekt men dan ook hoofdzakelijk de natuurparken. Wij doen het anders. We beginnen en eindigen de hoofdstad Kigali. Hier krijg je het moderne Afrika te zien, waarbij je met Rosalie de universiteit zult bezoeken en daar kennis zult maken met studenten en docenten, en ook een ontmoeting zult hebben met lokale kunstenaars. Rosalie zet haar privénetwerk in voor deze reis, en dat maakt het ook zo bijzonder. We hebben daarom maar liefst drie volle dagen in Kigali!


Congo

Rwanda, het Afrikaanse Zwitserland. Rwanda is a-typisch Afrikaans in zijn opgeruimdheid. De ware Afrika-ganger zou zo maar de hustle en bustle van Afrika kunnen missen. Daarom leek het ons een goed idee om een uitstapje de grens over te maken, naar Bukavu in Oost-Congo om precies te zijn. Deze prachtig gelegen stad aan het Kivu-meer is meer traditioneel Afrikaans en we brengen ook een bezoek aan het mooie Kahuzi Biege NP. De situatie in Bukavu is momenteel stabiel en goed te bereizen.


Berggorilla’s

De berggorilla's zijn natuurlijk het beroemdste dier van Rwanda. Je kunt ze bezoeken in hun natuurlijke habitat, het Volcanoes NP. Er mogen echter maar beperkt mensen komen, want het is een zeer bedreigde diersoort. De permit om ze te mogen bezoeken, moet zeer tijdig geboekt en betaald worden. Niet goedkoop. Voor wie dit te duur vindt zijn er alternatieven ter plekke te regelen, zoals een bezoek aan de ook heel bijzondere Golden Monkeys of een mooie hike naar het nabijgelegen kratermeer.


We wensen je alvast een mooie reis toe naar Rwanda en Congo met Rosalie!Rwanda & Congo met Rosalie van Deursen

 

Reisdatum: 21 juli - 8 augustus 2016, 19 dagen

 

Het aantal deelnemers is minimaal 4 en maximaal 14


Reiscode 160721 RMG   


Klik hier voor de uitgebreide reisbeschrijving  


Een filmpje gemaakt door studenten in Kigali over Rosalie in actie, klik hierReisprogramma
Dag 1     Amsterdam - Kigali


Dag 2     Kigali


Dag 3     Kigali


Dag 4     Kigali - Akagera NP


Dag 5     Akagera NP


Dag 6     Akagera NP - Nyanza


Dag 7     Nyanza - Nyungwe Forest

               NP


Dag 8     Nyungwe Forest NP  


Dag 9     Nyungwe Forest NP


Dag 10    Nyungwe Forest NP -

                Bukavu


Dag 11    Bukavu - Kahuzi Biege NP


Dag 12    Kahuzi Biege NP - Bukavu


Dag 13    Bukavu - Kibuye


Dag 14    Kibuye - Gisenye


Dag 15    Gisenye - Kinigi


Dag 16    Kinigi


Dag 17    Kinigi - Kigali


Dag 18    Kigali


Dag 19    Kigali - Amsterdam

ReisbeschrijvingBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Rwanda_-_Rwanda_en_Congomet_Rosalie_van_Deursen_-_reisbeschrijving.htmlBattuta_Reizen_-_Groepsreis_Rwanda_-_Rwanda_en_Congomet_Rosalie_van_Deursen_-_reisbeschrijving.htmlshapeimage_1_link_0
BoekingsformulierBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlBattuta_Reizen_-_Boekingsformulier_groepsreis_groep.htmlshapeimage_2_link_0


Rosalie van Deursen is kunsthistorica van huis uit en heeft daarnaast haar sporen ook verdiend als reisleider naar vele bestemmingen in Afrika. Maar niet alleen als reisleider gaat ze graag naar Afrika, ze heeft er onderzoek gedaan en gewerkt, onder andere in Kigali, en verdiept zich in de moderne Afrikaanse kunst. Dat is wat haar vooral drijft: bijzondere Afrikaanse kunst van nu onder de aandacht brengen, zoals via haar eigen website www.rosalievandeursen.nl en de mede door haar opgerichte en gevulde website www.urbanafricans.com.


Wie met Rosalie op reis gaat kan er zeker van zijn dat hij in contact komt met de lokale bevolking, zoals bij deze reis ontmoetingen gepland staan met studenten, docenten, en kunstenaars. Volgend jaar Ethiopië en als de situatie het toestaat ook West-Afrika...

Zelf zegt Rosalie over deze reis:


“In de 23 jaar dat ik in het Afrikaanse continent reis, als kunsthistorica, reisleider, onderzoeker en docent, neemt Rwanda een speciale plek in.


Twaalf jaar geleden stond ik voor de eerste keer oog in oog met de Rwandese berggorilla’s. Het is een onbeschrijflijk gevoel! Ze zijn zo groot en gedragen zich als mensen, zo herkenbaar en aandoenlijk als moeder gorilla haar kleintjes liefkoost en de kleintjes lekker spelen onder toeziend oog van papa silverback. Het landschap waar de gorilla’s wonen is minstens zo indrukwekkend. Heuvels, mist en onbegaanbaar groen woud. Het zorgt voor mooie wandelingen.


De daarop volgende keer in Rwanda was een ervaring van geheel andere aard voor mij. Dit keer stond ik oog in oog met Rwandese studenten en collegae op de universiteit in Kigali. Lesgeven in Kigali is dé manier om de Rwandese cultuur en bevolking te leren kennen. Een prettige ervaring, ik werd overal uitgenodigd voor etentjes, feestjes en trips buiten de stad. Graag laat ik reizigers ook deelgenoot zijn van de Rwandese gastvrijheid en kennis maken met tradities, cultuur  en geschiedenis. Niets is leuker dan thuis eten bij een Rwandese familie en Kigali te ervaren als een local. Natuurlijk is het onmogelijk om niet stil te staan bij de genocide. Het is opvallend hoe de Rwandezen er open over spreken. Nooit meer mag het gebeuren en er zijn dan ook veel memorials in het land. Misschien zijn Rwandezen daarom extra levenslustig en enthousiast. Kortom, het is goed toeven in het overweldigende Afrikaanse land waar tijdens deze reis zowel cultuur als natuur uitvoerig aan bod komen!  En de gastrvije bevolking maakt dat je je thuis voelt. Wie gaat er mee? "

Rwanda & Congo

© Battuta Reizen 2007-2016Battuta_Reizen_-_Over_Battuta_Reizen.html
archief
reizen met een gezicht
groepsreizenBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlBattuta_Reizen_-_Reizen_met_een_gezicht.htmlshapeimage_6_link_0
individuele reizen
op maatBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlBattuta_Reizen_-_groepsreizen_-_individuele_reizen_-_reizen_op_maat.htmlshapeimage_7_link_0