Pakistan, met zijn fantastische berglandschappen, oneindig hoge besneeuwde bergtoppen, en roemruchte Karakorum Highway, klinkt voor velen als een gedroomde, maar onbereikbare, reisbestemming. 

Ervaren reizigers weten allang dat Pakistani tot de meest gastvrije volkeren ter wereld horen, en dat het contact met hen wordt vergemakkelijkt door een redelijk wijdverbreide kennis van het Engels. Voor wie dacht geen kennis te kunnen maken met dit bijzondere volk en bijzondere land heeft Battuta Reizen nu dus de oplossing. De ruige landschappen van Chitral, de Hunzavallei en Baltistan, de hoge bergen van de Hindukush en de magnifieke Karakoram Highway zijn verweven tot een reis van 22 dagen die een ideale (eerste?) kennismaking zijn met Pakistan.

Lahore

Lahore is by far de levendigste stad van Pakistan, en daarom een mooi begin van deze reis. We hebben tijd om de oude stad te verkennen, en het Rode Fort en de Badshahi moskee te bezoeken. Ook zullen we een bezoekje brengen aan de grens met India, waar het dagelijkse strijken van de vlag een bijzonder ritueel geworden is.

Roemruchte Karakorum Highway

Heel Pakistan lijkt in onrust ondergedompeld. Heel Pakistan? Nee, er is een stuk Pakistan waar het sinds jaar en dag rustig genoeg is, waar veel toeristen en reizigers komen, zij het slechts weinigen uit Europa. Het gaat om het noordoosten van het land, het gebied langs de Karakorum Highway, die hoofdstad Islamabad verbindt met China, en oostelijk daarvan Baltistan, ook wel Klein Tibet genoemd. De Karakorum Highway doorkruist een etnisch divers gebied, met een uitzonderlijk geschiedenis en uitzonderlijke onovertroffen landschappen. Alleen de naam al doet het reizigersbloed sneller stromen. Onze eerste halteplaats is de Hunzavallei, die aan de Karakorum Highway ligt. Met zijn weidse bergruggen, en omringd door meerdere toppen van boven de acht kilometer is dit een prachtig rustpunt op de reis. Heerlijk om te wandelingen en cultureel gezien ook zeer interessant.

Klein Tibet

Dan steken we door naar Baltistan, ook wel Klein Tibet genoemd, is het gebied waar well-to-do Pakistani zelf op vakantie gaan, om te genieten van de frisse berglucht, en te ontsnappen aan de drukkende zomerse warmte van de Indusvallei. Daarnaast trekt dit gebied veel bergbeklimmers, die zich wagen aan één van de vele 7000+ en 8000+ bergen, waaronder natuurlijk de gevreesde K2, de een-na-hoogste berg ter wereld. Je geniet in deze regio van de diversiteit aan landschappen van bergen en hoogvlaktes, en van de vele historische plekken.

Shandur Polo Festival

Terug via Gilgit reizen we vervolgens in twee dagen naar de Shandurpas. De Shandurpas is zomers altijd het toneel van een roemruchte polowedstrijd: die tussen de stammen van Gilgit en die uit de Chitralvallei. De datum van het festival werd altijd pas op het laatste moment vastgesteld, zodat het eigenlijk nooit mogelijk was er een reis op te plannen. Maar dit jaar staat de datum al vroeg vast, en we duimen ervoor dat men zich niet op het laatste moment bedenkt!

Chitralvallei 

Onze reis eindigt in de valleien van Chitral en Kalash. De koepels van de moskee van Chitral sieren ons logo, een echte Battuta-bestemming dus. De weidse vallei wordt gedomineerd door de bijna acht kilometer hoge Tirich Mir. We gaan nog verder de bergen in op zoek naar het mysterieuze Kalasha-volk, die claimen nazaten van Alexander de Grote te zijn. Hoe dan ook een fascinerend volk, met heel eigen gebruiken en tradities. We nemen de tijd om deze streek te verkennen.

Swatvallei

Toegift deze reis is de Swatvallei, weidser en groener dan de hoger gelegen valleien die we eerder zagen. Lang werd reizen hier ontraden, vanwege de conservatieve krachten die hier de macht hadden. Maar tegenwoordig is de vallei gepacificeerd, en hebben we kans hem te verkennen in een dag of twee.