Eerder maakte Edwin Trommelen voor Battuta Reizen al een mooie reis langs de BAM-spoorlijn, die dit jaar overigens in reprise gaat. De komende twee jaar gaan we samen twee spannende reizen uitvoeren rond het thema van de goelag archipel.

Goelag. Je krijgt er de koude rillingen van. Goelag-archipel, de naam die Solzjenitsyn heeft gegeven aan de talrijke ‘werk- en heropvoedingskampen’ - als eilanden in de zee die Sovjet-Unie heette. Officieel staat Goelag, opgericht in 1930, voor Glavnoje Oepravlenije Lagerej, hetgeen Hoofd Bestuur van de Kampen betekent, bij Solzjenitsyn ook wel Hoofdirectoraat genoemd. In 1960 werd de Goelag opgeheven en kwam het beheer van de resterende kampen onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (MVD). De schattingen hoeveel mensen de Goelag bevolkte lopen uiteen: Anne Applebaum spreekt in haar standaardwerk over 18 miljoen gevangenen.

Omdat het territorium van de Goelag net zo groot is als de Sovjet-Unie zelf, hebben we de Goelagreis in twee delen geknipt: bij de eerste reis ligt de nadruk op Europees Rusland en op het ontstaan van de Goelag; het tweede deel focust zich op Siberië en de steppe van Kazachstan en gaat cynisch gezegd over het ‘hoogtepunt’ van de Goelag in de latere jaren dertig. Beide keren eindigt de reis in Moskou, alwaar we in het Goelagmuseum onze ervaringen kunnen resumeren. De tweede reis staat gepland voor 2020.

Natuurlijk staan de reizen in het teken van Stalins strafkampen, in dat kader bezoeken we musea, woonhuizen, kampen en andere sporen die de Goelag heeft achtergelaten. Met een accent op de literatuur die de kampen indirect hebben voortgebracht. Maar onze interesse reikt verder dan alleen de Goelag: we staan open voor de pracht en praal van Moskou en Sint-Petersburg, de natuur van de Solovki en de tajga op Kolyma. Daarom staat ook zeker vrije tijd tot onze beschikking – want ja, de Hermitage – om maar iets te noemen – laat je niet zomaar links liggen.

Ga dus mee op onze duik in de duistere geschiedenis van de Sovjet-Unie….wie durft?