Tegelijkertijd gaat het leven van de lokale bevolking niet echt op vooruit en staat de nucleaire deal inmiddels met dank aan de nieuwe president van de VS weer stevig onder druk. De rellen van begin 2018 getuigen van de binnenlandse druk op de regering die nog altijd gedomineerd wordt door de mollahs.


Maar wie een bezoek brengt aan dit fascinerende land zal met een ander beeld terugkomen. Een beeld met meer diversiteit om te beginnen. Veel jonge Iraniërs zijn al lang toe aan een modernere, meer liberale samenleving, en dat zal je op veel plaatsen merken. Ooit was Iran een westers georiënteerd land, en ook dat zie je terug bij een deel van de oudere generatie. De ouderen verlangen terug naar het oude Iran, en de jongeren smachten naar een nieuw Iran. Daartussenin zit de generatie van de Islamitische revolutie, zij die nu aan de macht zijn, de mollahs en de leden van de revolutionaire garde, de generatie die vasthoudt aan de status quo van nu.


Maar bovenal zal je gaan genieten van de vele culturele schatten en monumenten die Iran rijk is. De reis vangt aan in miljoenenstad Teheran, met zijn metro, musea, moskeeën en bazaar. De weg zuidwaarts langs de grote Lut-woestijn brengt je eerst in het rustieke provinciestadje Kashan, met zijn pittoreske bazaar en oude koopmanshuizen. Daarna komt het monumentale Yazd, de mooiste van de woestijnsteden, waar je kennis maakt met het Zoroastrisme, het geloof van het oude Perzië. De ateshgade, de oude vuurtempel, en de torens van de stilte getuigen daarvan.


De reis voert je verder naar Kerman, een echte woestijnstad. Je bezoekt de tuinen en het pelgrimsoord van Mahan, en ook de beroemde lemen burcht van Bam. In Shiraz, de stad van de dichters Hafez en Sa’adi, zit je echt in het Perzisch hartland, hier breng je dan ook een bezoek aan Persepolis, waar je het paleis van Darius de Grote zult bewonderen. In Shiraz zelf dwaal je eindeloos door de altijd drukke en gezellige bazaar.


Tot slot reis je naar Isfahan, met zijn grootse geschiedenis, die zich uit in monumentale pleinen, bruggen, paleizen en moskeeën. Het Plein van de Imam, het hart van de stad, verenigt de belangrijkste moskeeën, het Ali Qapu-paleis, van de vroegere sjahs, en de entrees naar de bazaar. Hier keer je telkens terug, en verwondert je over de schoonheid van de Perzische cultuur.


Alexander Reeuwijk heeft veel door Iran gereisd en schreef Achter de sluier het land. Hij leidt je rond en vertelt oude en nieuwe verhalen over dit magische land. Ga met hem mee!
​