Mongolië, een immens groot land in oost Azië, heeft als dunst bevolkt land ter wereld enorm veel ruimte. In dit ongerepte land leven nomaden in een natuurlijk ritme en is voor alles tijd.

Deze reis voert je door de enorme uitgestrektheid en de prachtige landschappen van de steppen, woestijn en de taiga van Centraal en Noord Mongolië. Een trekking van enkele dagen brengt je bij de Tsaatan, de rendiermensen.

Als reiziger kun je in dit unieke land je hart ophalen als je van stilte en verlaten landschappen houdt, van ruige gebergtes, van grote meren met glashelder water, van het gehuil van de wolven in de nacht, van de gezelligheid bij de Mongolen thuis in hun vilten tent, de ger, waar je gefermenteerde paardenmelk en wodka drinkt.

Fluwelen bergen en de eindeloze steppe 

We reizen met stoere 4WD minibusjes, paarden en te voet door de eindeloze ruimte van dit grote land. De natuur zal veel indruk op je maken. In de korte zomer zien de bergen eruit alsof ze met groen fluweel zijn bedekt en bloeien de bloemen op de steppen. Het merendeel van de route gaat over hobbelige wegen, dwars door steppen en woestijn. Het komt zelden voor dat we over asfalt rijden. Door deze keuze van het traject komen we in uitzonderlijk mooie natuurgebieden en hebben we een grotere kans op bijzondere ontmoetingen met de nomaden. 

Gastvrije nomaden

Onderweg komen we de Mongoolse nomaden en hun kuddes tegen. Zij zijn één met de hen omringende natuur en hebben een sterke band met hun dieren, waar zij in grote mate van afhankelijk zijn. Vooral paarden nemen een speciale plek in, de liefde voor paarden is overal in terug te vinden. De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij. We zullen regelmatig uitgenodigd worden om in hun ger thee, paardenmelk of wodka te komen drinken en de verhalen te horen over hun levenswijze.

Boeddhisme en sjamanisme

Na een lange periode van overheersing door de Russen, zoekt het huidige Mongolië naar een nieuwe en eigen identiteit. De levenshouding van de mensen is van oudsher gebaseerd op het boeddhisme. De 2 grote boeddhistische kloosters die we bezoeken, maken duidelijk dat het boeddhisme in Mongolië opnieuw een belangrijke rol in het leven inneemt. Naast het boeddhisme is het sjamanisme in de cultuur verweven. Dit is overal langs onze route zichtbaar door de talloze ovoo’s, de offerplaatsen met hun wapperende blauwe shawls.

De Rendiermensen

Een trekking van enkele dagen brengt ons bij de Tsaatan (letterlijk “rendiermensen”), die in de zeer afgelegen gebieden van de mystieke taiga en de Siberische wouden leven. Hun leven is volledig verweven met dat van hun rendieren. De Tsaatan wonen in tipi’s en het is aannemelijk dat zij vroeger vanuit dit gebied via de Beringstraat naar noord Amerika zijn overgestoken. We maken 2 dagen deel uit van hun leven en met wat geluk kunnen we bij hen een ritueel van een sjamaan mee maken.

De reis is opgezet door Anna v.d. Heijden en zij zal de reis dan ook met veel enthousiasme begeleiden!

_____________

​Voor een mooi fotoverslag van de reis van afgelopen jaar zie het fotoboek van Marlike Poldermans: . Echt heel fraaI!

_____________