Visum en paspoort

Voor Mongolië heb je een visum nodig.

Voor Nederlandse reizigers geldt dat je dit visum bij aankomst in Ulaanbaatar kunt regelen. Het is handig om vooraf al het visum formulier in te vullen. Je kunt dit vinden op de  website van de Mongoolse Ambassade in Brussel http://www.embmongolie.be/?p=1233.

Voor Belgische reizigers geldt dat je het visum van te voren moet regelen. Dit kan bij de Mongoolse Ambassade in Brussel of via een visumkantoor.

Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Mongolië geldig te zijn.

Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor Mongolië.

Reisbegeleiding

Anna van der Heijden dus!

Vervoer

We rijden met sterke 4WD minibussen, die volledig berekend zijn op de trajecten door de steppen en de woestijn. Er gaat een aparte keuken bus mee met alle voorraad, de keukenuitrusting, tafels, krukjes en de kook- en eettent.

De chauffeurs zijn ook goede automonteurs en het is verbazingwekkend hoe ze feilloos de weg weten te vinden in een ongemarkeerde route.

Accommodatie

Gezien het avontuurlijke karakter van deze reis wordt er veel gekampeerd, in totaal 11 keer. We kamperen op de mooiste plekken in de vrije natuur, waardoor je optimaal kunt genieten van het prachtige landschap en de fantastische sterrenhemel. Er gaan ruime 2-persoons tenten mee en we beschikken over een grote kook- en eettent. Om de omgeving schoon te houden, zetten we op elke plek een toilet tent op. Je kunt je regelmatig wassen in een meer, een riviertje of met water uit onze eigen jerrycans. Omdat de temperatuur op de grote hoogte waar we vaak zijn tot onder het vriespunt kan dalen, is het belangrijk om een warme slaapzak mee te nemen. In de ger slapen we 6 nachten, waarvan 2 in de buurt van nomadenfamilies en 4 in een georganiseerd ger-kamp. Daar zijn alle sanitaire voorzieningen weer aanwezig en kun je ook de was laten doen. Voor en na de trekking bivakkeren we in een eenvoudig guesthouse en bij de Tsaatan overnachten we in tipi’s. In Ulaanbaatar zijn we 3 nachten in een goed hotel.

Voor alleenboekers geldt dat je op basis van hetzelfde geslacht een tent, een ger en een hotelkamer deelt.

In de ger-kampen wordt ernaar gestreefd dat je met 2 personen in de ger kunt zijn, maar soms komt het voor dat je de ger met meerdere personen moet delen.

Geef je er de voorkeur aan om een tent, ger, tipi en kamer alleen te hebben, dan bedraagt de toeslag € 400. Een 1-persoons ger en tipi kan niet altijd gegarandeerd worden. Vermeld je keuze op het boekingsformulier.

Geld

De nationale munteenheid van Mongolië is de tughrik (bankcode MNT, aangeduid met het symbool Ŧ). € 1 staat gelijk aan 2940 Ŧ; 1000 Ŧ staat gelijk aan € 0,34 (oktober 2018).

Zakgeld

Pinnen is op steeds meer plaatsen mogelijk. Met je pinpas of creditcard, met Maestro- of Cirrus symbool of Visa, Mastercard, American Express. Maar soms is er geen stroom of de automaat is leeg. Daarom is het handig om ook contant euro’s mee te nemen en die in Ulaanbaatar of onderweg te wisselen. Omdat bijna alle kosten voor de reis inclusief zijn, zal een bedrag van € 300  voldoende moeten zijn. Teveel gewisseld geld kun je aan het eind in Ulaanbaatar terug wisselen.

Fooien

Het is in Mongolië niet de gewoonte om in restaurants of cafés een fooi te geven. Wel is het gebruik geworden om de chauffeurs, de kok, de lokale gids en de paardenbegeleiders een fooi te geven.

Het is handig om voor gezamenlijke uitgaven een pot in te stellen, waar de fooien, mineraalwater, drankjes, e.d. van betaald kunnen worden.

Verzekeringen

Uiteraard ben je als deelnemer verplicht er zelf voor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor jou een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten. Je kunt bij ons ook een doorlopende reis en/of annuleringsverzekering afsluiten.

Flexibiliteit

Deze reis is bijzonder geschikt voor mensen die van avontuur houden, flexibel zijn en niet opzien tegen kamperen met weinig comfort. We kamperen in de vrije natuur, dus er is geen sanitair. Wel is er altijd water in de buurt en we zetten overal een toilettent op. Af en toe overnachten we in een ger- kamp of een guesthouse, waar eenvoudige faciliteiten zijn. We leggen een behoorlijke afstand af, wat de reis intensief maakt. Soms zijn er lange reisdagen. Het merendeel van de route gaat over hobbelige wegen, dwars door steppen en woestijn. Het komt zelden voor dat we over asfalt rijden. De chauffeurs hebben soms even tijd nodig om de juiste sporen in het steppenlandschap te vinden. Als je je er op instelt dat dingen niet altijd helemaal gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het tien keer makkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je in Mongolië kunt opdoen.

Klimaat

Mongolië heeft een extreem landklimaat. De winters zijn erg koud, de temperatuur kan ’s nachts dalen tot - 50 graden. In de korte zomer, die loopt van juni tot en met september, kan de temperatuur overdag oplopen tot wel 30 graden, afhankelijk van de hoogte. Er valt niet veel neerslag, de meeste regen komt in de maanden juli en augustus.

Deze reis is gepland midden in de zomer, wanneer het overdag aangenaam warm is. De steppen en de bergen zijn dan prachtig groen en er bloeien veel bloemen. Houd er rekening mee, dat je veelal op grote hoogte verblijft en dat de avonden en nachten behoorlijk koud kunnen zijn. Qua temperatuur moet je dus op alles voorbereid zijn.

Kleding en uitrusting

Omdat je op deze reis met zowel warm als koud weer te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. Denk aan kleding in laagjes. Ook goede regenkleding is belangrijk. Voor de trekking heb je wandelschoenen met profiel nodig. We raden je aan een slaapzak mee te nemen die warmte biedt tot -10 graden. Die heb je tijdens het kamperen en het slapen in de tipi’s echt nodig. Een paklijst wordt apart verstuurd.

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken en in een handzame tas of rugzak mee te nemen. In verband met de beperkte ruimte voor bagage in de minibussen, zijn harde koffers erg onhandig.

Elektriciteit

Mongolië heeft 220 V. De stopcontacten hebben een andere maat, je hebt een wereldstekker nodig. Hou er rekening mee dat je tijdens de trekking en het kamperen niet kunt opladen, neem dus voldoende batterijen of accu’s mee.

Telefoon en internet

Deze reis voert je grotendeels door zeer afgelegen gebieden, dus er is weinig gelegenheid om te bellen of gebruik te maken van internet. Alleen af en toe als we even in een dorpje zijn of erlangs rijden, daarna valt het alweer uit.

Fotografie

Je kunt in Mongolië prachtige foto’s maken. Als je mensen wilt fotograferen, vraag dan altijd toestemming en probeer eerst contact te maken voordat je een foto neemt. Mongolen zijn vaak een beetje verlegen en niet iedereen wil op de foto. Het fotograferen van vliegvelden, strategische en militaire objecten is verboden.

In de Boeddhistische kloosters is het over het algemeen niet toegestaan monniken of nonnen en het interieur te fotograferen, tenzij anders wordt aangegeven. Soms moet je bij het bezichtigen van een klooster, een monument of een museum een toeslag betalen voor je camera.

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen

Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.

Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

Tot 56 dagen voor vertrek:

25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon

Van 56 tot 28 dagen voor vertrek:

50% van de reissom

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek:

75% van de reissom

Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later:

de volledige reissom

Betalingsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250,- per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.

Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.

Als iedere andere reisorganisatie is Battuta Reizen wettelijk verplicht zijn klanten de garantie te bieden dat zij hun betaalde reisgeld kunnen terugontvangen in het geval de reisorganisatie in financieel onvermogen zou raken. Wij hebben deze garantie geregeld via het Garantiefonds GGTO. Ten bate van de opbouw van dit fonds brengen wij onze klanten € 15 per boeking in rekening die zal worden afgedragen aan dit fonds. Zo bouwen wij in samenwerking met andere kleinschalige gespecialiseerde touroperators een fonds op dat de klant zijn garantie biedt. Voor meer informatie zie www.stichting-ggto.nl.

Afgeblazen groepsreizen

Wanneer een groepsreis het vereiste aantal minimumdeelnemers niet haalt, wordt uiterlijk vier weken voor vertrek de reis afgeblazen. Battuta Reizen helpt dan met het zoeken van een alternatief, en als dat niet voldoet, of daar geen behoefte aan bestaat, worden per omgaande de reeds betaalde reisgelden op de rekening van de klant teruggestort (m.u.v. de eventueel betaalde annuleringsverzekeringspremie).

Prijzen 2019

Een groot deel van de inkoop, de landarrangementen, maar bijvoorbeeld ook de luchthavenbelastingen, wordt in Amerikaanse dollars berekend. Gezien het economisch klimaat is het moeilijk in te schatten hoe deze koers zich in 2019 zal ontwikkelen. Battuta Reizen behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen als koerswijzigingen daar aanleiding toe geven. Dit zal altijd expliciet vermeld worden.

Tot slot

Battuta Reizen doet naar eer en geweten zijn best zijn reizen zo goed mogelijk te organiseren. Veel van de reizen hebben echter een avontuurlijk karakter, of gaan door landen waar toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. In weer andere gebieden, zoals in bergen, kan het weer soms roet in het eten gooien. Een enkele keer kan door politieke omstandigheden een bepaald gebied of stad bereikt worden. De reisbegeleider is de aangewezen persoon om optredende problemen in overleg met de groep op te lossen. Gebeurt dit niet naar tevredenheid, dan dient de reiziger dat in eerste instantie aan de reisbegeleider kenbaar te maken. Aan het eind van de reis ontvangen de deelnemers een e-mail, waarin gevraagd zal worden wat men van de reis heeft gevonden. Problemen die niet naar tevredenheid zijn opgelost dienen binnen twee weken na terugkeer schriftelijk bij Battuta Reizen kenbaar gemaakt te worden.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan contact op via info@battuta-reizen.nl.