Visum

Het visum voor Rusland kost € 35. Je betaalt deze € 35 aan ons per factuur, vermeerderd met € 32,50 bemiddelingskosten voor het Visumburo. Onze agent bereidt de visa voor en verzorgd de vereiste uitnodigingsbrieven. Daartoe vragen we bij het boekingsformulier ook een kopie van je paspoort bij te voegen, zodat wij de paspoortgegevens aan haar kunnen doorgeven. Gezien de ingewikkelde procedure van de Russische visa is het verplicht om de visa via Battuta Reizen te regelen. Je ben dan ook een paar weken je paspoort kwijt (de Russische ambassade houdt ze sowieso al twee weken vast).

Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Rusland geldig te zijn.

Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor Rusland en Siberië.

Geld

In december 2014 ontving je 70 RUB (= Russische roebel) voor één euro. 

We raden aan om een redelijk bedrag mee te nemen. Het best kan je dit in contante euro’s meenemen. In de meeste steden kan je echter ook gewoon geld pinnen in lokale valuta. Creditcards kunnen handig zijn voor grotere uitgaven, en als back-up.

Fooien

In Rusland gelden de Europese regels met betrekking tot fooien. In restaurants is het dus gebruikelijk rekeningen met 5-10% omhoog af te ronden. Ook hotelpersoneel en de chauffeurs verwachten een fooi.

Verzekeringen

Uiteraard ben kan je er zelf voor zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten.

Flexibiliteit

Toeristische voorzieningen staan in Rusland op een acceptabel peil. Maar onze reis komt soms in gebieden waar zelden toeristen komen. Dat betekent, vooral in de Altai, dat er problemen kunnen ontstaan die niet op voorhand te overzien zijn.

Wegen in de bergen en op het platteland kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn, en de binnenlandse vluchtschema’s zijn niet altijd even betrouwbaar. Dat zijn omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je soms nopen je reisplannen helemaal om te gooien.

Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je er op instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het tien keer makkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je in de Rusland en Siberië kunt opdoen.

Klimaat

Rusland en Siberië hebben uiteraard een landklimaat: koude en droge winters, en warme, meestal droge zomers. Gezien de noordelijke ligging zijn de zomers de meest aangename tijd om hier te reizen. De winters zijn te koud, en het voor- en najaar kunnen behoorlijk nat zijn. Voor het Altai gebergte geldt dat het in de zomer een geliefde bestemming is omdat het in de bergen minder heet is dan in de lager gelegen grote steden. 

 Kleding

Omdat je op deze reis met voornamelijk warm weer te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. Iets warms voor koelere avonden wordt wel aangeraden, zeker in de bergen. Voor vrouwen is het aan te raden om een hoofddoek mee te nemen, omdat je anders veel kerken en kloosters niet binnenkomt. Daar kom je ook niet binnen met blote benen en blote armen. Denk ook aan goede schoenen om mee te wandelen.

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. Harde koffers zijn erg onhandig. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bagage in de (mini)bussen.

Elektriciteit

In Rusland kent men een voltage van 220. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er soms andere stopcontacten zijn. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms een dag geen stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen.

Telefoon en Internet    

In Rusland vind je op steeds meer plaatsen internetcafés. Wel zijn de verbindingen vaak beroerd. Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat over het algemeen vanuit en hotel. Sommige Nederlandse mobiele telefoonmaatschappijen hebben met Rusland en met Oekraïne een zogenaamde ‘roaming’-overeenkomst, wat betekent dat je, ook weer op een beperkt aantal plaatsen met je eigen mobiele telefoon zou kunnen bellen. We raden je aan om bij je eigen provider na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn. Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (, alleen in gevallen van nood dus).

Fotografie

Rusland en Siberië zijn zeer fotogenieke landen, zowel qua natuur, architectuur als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en vraag ze toestemming. Dit geldt in versterkte mate als je mensen in kloosters en kerken wilt fotograferen. Over het algemeen zul je echter weinig problemen ondervinden.

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen

Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.

Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

Tot 56 dagen voor vertrek:

25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon

Van 56 tot 28 dagen voor vertrek:

50% van de reissom

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek:

75% van de reissom

Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later:

de volledige reissom

Betalingsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250,- per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.

Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.

Als iedere andere reisorganisatie is Battuta Reizen wettelijk verplicht zijn klanten de garantie te bieden dat zij hun betaalde reisgeld kunnen terugontvangen in het geval de reisorganisatie in financieel onvermogen zou raken. Wij hebben deze garantie geregeld via het Garantiefonds GGTO. Ten bate van de opbouw van dit fonds brengen wij onze klanten € 15 in rekening die zal worden afgedragen aan dit fonds. Zo bouwen wij in samenwerking met andere kleinschalige gespecialiseerde touroperators een fonds op dat de klant zijn garantie biedt. Voor meer informatie zie www.stichting-ggto.nl.

Prijzen 2019

Een groot deel van de inkoop, de landarrangementen, maar bijvoorbeeld ook de luchthavenbelastingen, wordt in Amerikaanse dollars berekend. Gezien het economisch klimaat is het moeilijk in te schatten hoe deze koers zich in 2015 zal ontwikkelen. Battuta Reizen behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen als koerswijzigingen daar aanleiding toe geven. Dit zal altijd expliciet vermeld worden.

Tot slot

Battuta Reizen doet naar eer en geweten zijn best zijn reizen zo goed mogelijk te organiseren. Veel van de reizen hebben echter een avontuurlijk karakter, of gaan door landen waar toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. In weer andere gebieden, zoals in bergen, kan het weer soms roet in het eten gooien. Een enkele keer kan door politieke omstandigheden een bepaald gebied of stad bereikt worden. De reisbegeleider is de aangewezen persoon om optredende problemen in overleg met de groep op te lossen. Gebeurt dit niet naar tevredenheid, dan dient de reiziger dat in eerste instantie aan de reisbegeleider kenbaar te maken. Aan het eind van de reis ontvangen de deelnemers een e-mail, waarin gevraagd zal worden wat men van de reis heeft gevonden. Problemen die niet naar tevredenheid zijn opgelost dienen binnen twee weken na terugkeer schriftelijk bij Battuta Reizen kenbaar gemaakt te worden.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan contact op via info@battuta-reizen.nl.