Pakistan

Een groots land met fantastische berglandschappen in het noorden en de roemruchtige Karakorum Highway heeft veel meer te bieden dan alleen dat. Hoogste tijd om ook het zuiden van Pakistan in het reispakket op te nemen. De rijke geschiedenis van de stad Lahore, de opgravingen van Harrapa en Mohenjodaro, de vele religieuze heiligdommen en de magnifieke rivier de Indus die overal aanwezig is, zijn een bezoek meer dan waard. 

Karachi

Vanaf de stichting van de staat Pakistan lange tijd de hoofdstad van land geweest. Het was ook de stad waar de meeste vluchtelingen uit India naar toe gingen. Vanaf 1967 is Islamabad de hoofdstad, daar is ook de regering gevestigd. Karachi is nu de meest vrije stad van het land en ook de grootste, met rond de 20 miljoen inwoners, afkomstig uit alle delen van het land. Het heeft een belangrijke haven, en in de omgeving zijn nieuwe havens in aanbouw. Het financiële centrum van het land.

Sind

Sind is de grootste provincie in landoppervlak van het land en Karachi, de vroegere hoofdstad, is de grootste stad van Pakistan. Sind is genoemd naar de rivier de Indus. Vele rijken die hier langs de rivier de Indus ontstonden vormen een rijke geschiedenis. Door bevloeiing van de vele landbouwgronden langs de Indus ontstonden eerst dorpen en later steden. Religie, waaronder soefi-genootschappen, leeft sterk bij de Sindi’s. Sindi’s zijn het meest kleurrijk in hun kleding en in hun rijkversierde kunstnijverheidsproducten.  Deze provincie heeft de langste traditie van continue interactie tussen moslims en hindoes.

Punjab

Sinds 1947 is de Punjab verdeeld over de landen India en Pakistan. De Punjab is historisch het gebied geweest waar alle veroveraars, handelaren en religieuze missionarissen doorheen trokken en zich soms tijdelijk gevestigd hebben. De aanwezige historische centra, de diverse stammen, de mooie heiligdommen, de alom aanwezig landbouw en de huidige industrialisatie hebben van deze provincie de belangrijkste en rijkste provincie van het land gemaakt. 

Lahore

Een oude stad en al lange tijd de hoofdstad van de provincie Punjab, het is niet alleen de meest culturele stad van het land maar bereikte haar bloei tijdens het bewind van de Mogul-keizers, en zij bouwden in hun regeringsperiode de grootste monumenten dit we tot op de dag van vandaag kunnen bezichtigen, zoals het Fort, de Badshahi moskee, de Shalimar tuinen en verschillende grafmonumenten.

Pakistaanse gastvrijheid

Ervaren reizigers weten allang dat Pakistani tot de meest gastvrije volkeren ter wereld behoren, en dat het contact met hen wordt vergemakkelijkt door een redelijk wijdverbreide kennis van het Engels. Voor wie dacht geen kennis te kunnen maken met dit bijzondere volk en bijzondere land heeft Battuta Reizen nu dus de oplossing. Een bezoek aan Karachi, de provincies Sind en Punjab, met een afsluiting in het roemruchte Lahore zijn samengebracht in een reis van 17 dagen, die je het ‘andere’ Pakistan te laat zien. 

De reis is mede bedacht en opgezet door Ellen Romeijn, en zij zal de reis dan ook met veel passie begeleiden!