Voor wie al eens eerder in Marokko was, en al veel gezien heeft, is deze Zuid-Marokko reis ontworpen. Je maakt een tour door het door veel minder toeristen bezochte diepe zuiden van Marokko. Om te beginnen maak je echter een lus noordwaarts door het Atlasgebergte. Via Azilal, waar je een bezoek kunt brengen aan de fraaie watervallen van Ouzoud, en Midelt, aan de voet van de berg Jaafar kom je de fraaie Vallée de Ziz, met zijn uitgestrekte palmeraies, aan de rand van dewoestijn bij Merzouga. 


Via een lange en schier verlaten smalle weg rijd je via N’kob naar Zagora. Dit was ooit de laatste pleisterplaats van de grote kamelencaravanen, die dwars door de Sahara naar Timboektoe vertrokken. Nog steeds heeft het overigens steeds groter wordende Zagora wel een echt woestijngevoel, al was het maar vanwege de regelmatige voorkomende zandstormen, en het feit dat de zandduinen tot ín de omringende palmeraies door dringen. 


De route van de duizend kasbah’s brengt je naar Ait Benhaddou, beroemd uit menig historische film, naar Taroudannt, soms de vijfde koningsstad genoemd, maar vooral toch een slaperig provinciestadje, dat het moet hebben van zijn marktfunctie voor het omliggende platteland. Hier kom je wel nog veel traditionele berbers tegen. De Souss, zoals deze regio heet, heeft een prachtig landschap, en het is hier dan ook aangenaam reizen. Vanuit Tafraoute kan je de omgeving verkennen, en wandelingen maken langs authentieke bergdorpjes. We hebben hier een uitstekend hotelletje midden in de Ammelnvallei, zie openingsfoto op de homepage. Je sluit de reis af met een stop in Essaouira, de zeewinden zullen verkwikkend zijn na je reis door de binnenlanden. Je vliegt terug vanuit Marrakech.