Op deze reis wil Sibren je meenemen in een relatief onbekend gebied, langs prachtige plekken in de deelstaat Gujarat. Je bezoekt plaatsen met een grootse geschiedenis, die bijna in de vergetelheid zijn geraakt, maar tegelijkertijd met beide voeten in het heden staan. Zo bezoek je in Ahmedabad de uitvalsbasis van Mahatma Gandhi. De oude stad binnen de muren is vol geschiedenis, maar er is ook de nieuwe megapool buiten de stadsmuren, waar de moderne IT-industrie floreert. Oud en nieuw. Stad en land ook. Naast steden, tempels, moskeeën en weekmarkten maken we ook vier safari's in Gujarats beroemde natuurreservaten. In en om Bhuj, de hoofdstad van Kachchh, maak je kennis met de vele ambachten die in de omliggende dorpen in ere worden gehouden.

Festivals

Gujarat staat bekend om de vele festivals en wij hebben gekozen voor een reis periode waar we een aantal bijzondere festivals mee kunnen maken. Sommige festivals staan in het teken van religie en anderen markeren de overgang naar een nieuw seizoen of bijvoorbeeld het binnenhalen van de oogst. Halverwege de reis tijdens volle maan is het bekende Holi (lente) festival wat we ook zeker mee gaan vieren in Chota Udepur. Aansluitend aan Holi is er nog het Chul festival, dat we ook zullen meepikken. En een paar dagen na Holi bezoeken we een zeer speciaal lokaal festival, het Kavant festival, in het gelijknamige plaatsje in het oosten van Gujarat. Door weinigen bezocht maar absoluut de moeite waard.

Plattelandsleven

Verder gaat de reis veel over het relatief dunbevolkte platteland, waarbij je veel sfeervolle kleinere plaatsen aandoet. Soms afgelegen serene plekken en soms weer enorm levendige plaatsen waar van alles om je heen gebeurt en waar je in contact komt met de rituelen en het dagelijkse leven van de mensen.

De reisafstanden zijn deze reis niet al te groot, zodat je onderweg voldoende tijd hebt om alles in je op te nemen. Naast het bezoeken van de bezienswaardigheden en natuurparken, het meemaken van de kleurrijke festivals en levendige markten is er ook voldoende tijd om gewoon eens ergens te gaan zitten en te kijken. En je zult zien dat er van alles prachtigs om je heen gebeurt!  

Kruispunt van culturen

Het kruispunt van culturen is natuurlijk een cliché, maar op deze reis kom je echt van alles tegen. In Champaner bezoek je de UNESCO-site met zijn imposante citadel en vele monumentale moskeeën. Even verderop is een Hindoeïstisch pelgrimsoord. Her en der vind je ook sporen van het Boeddhisme. Palitana aan het begin van de reis is het belangrijkste heiligdom van het Jainisme, een oud geloof met heel eigen tradities. Je bezoekt er een rijkdom aan tempels op de top van de berg. En op het eiland Diu wordt de erfenis van de oude Portugese kolonie in ere gehouden. In Diu is er na een drukke eerste week tijd ingeruimd om te relaxen. Er zijn mooie stranden, maar ook een interessante stad, het oude koloniale Diu, met een mooie citadel.

De leeuwen van Sasangir

We maken op deze reis drie safari's in natuurreservaten bij Bajana en natuurlijk Sasangir. In dit laatste reservaat leeft de laatste groep Aziatische leeuwen, zo'n 400 in getal. De kans hen te zien is zeker aanwezig, 50/50 zegt men, maar geen garantie natuurlijk. 

Platteland van Kutch

In Mandvi, aan de Golf van Kutch, verblijven nog even de kust. Hier bezoek je behalve het mooie natuurlijke strand ook een indrukwekkende scheepswerf. Speciale aandacht hebben we aan het eind van deze reis voor de regio Kutch. De hoofdstad Bhuj is levendig, met een drukke bazaar en de nodige historische bouwwerken, maar we komen er vooral ook om de dorpen op het platteland te bezoeken, die beroemd zijn om hun handwerktradities, en dan met name op het gebied van textiel.

Al met al een zeer gevarieerde reis, en we hopen dat je meegaat!