India is sowieso een land met vele gezichten, en dat geldt helemaal voor het noorden. In deze reis neemt Niels  van Beers je mee op een fascinerende reis door de deelstaten Punjab en Kashmir & Jammu. In de Punjab maak je kennis met het geloof van de Sikhs. En in Kashmir & Jammu krijg je in Kashmir te maken met de Islam, en in Zanskar en in Ladakh met het boeddhisme. En dat alles tegen de schitterende achtergrond van de Indiase Himalaya.

Gouden Tempel van Amritsar

In Amritsar, de eerste stop na Delhi op deze reis, maken we kennis met de welvarende Sikhs. De Punjab is het rijkste landbouwgebied van India, en de daaruit voortvloeiende rijkdom heeft van de Sikhs een van de meest invloedrijke volkeren van India gemaakt. De stad Amritsar zie je dat ook wel terug, ook al zijn er naast de aangeharkte winkelstraten ook nog drukke bazaarstraatjes. Meest indrukwekkend van alles is echter de Gouden Tempel van de Sikhs, die we uitgebreid zullen bezoeken. Het is een imposant 24-uursbedrijf met dagelijks zo’n honderdduizend bezoekers. Alleen al de gaarkeukens zijn een fascinerende ervaring.

Woelig Kashmir

Vanuit Amritsar vliegen we naar Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kashmir. Er bestaat ook een Pakistaans Kashmir, en dat is een groot deel van het probleem dat er nog steeds tussen beide landen bestaat. De Kashmiri zijn moslims en hadden logischerwijs bij de scheiding bij Pakistan terecht moeten komen. Persoonlijke belangen en een complexe geschiedenis zorgde er echter voor dat Kashmir in tweeën gehakt werd. Nog steeds zijn de grenzen tussen beide delen soms het toneel van schermutselingen. En er zijn natuurlijk Kashmiri’s die strijden voor aansluiting bij Pakistan. Dat gezegd hebbende: je kunt goed en veilig reizen door deze regio, al beperken we ons wel tot de hoofdstad Srinigar, waar we in zogenaamde House-boten op het Dalmeer zullen overnachten, en het mooie groene berggebied rond Sonamarg. 

Sani Festival in Zanskar

Na Sonamarg voert de weg omhoog en komen we op hogere vlaktes terecht. Hier zijn we ineens in boeddhistische streken, met weidse kalere landschappen, hier en daar mooi gelegen kloosters. Eerst duiken we de tot voor kort moeilijk toegankelijke Zanskarvallei in. De wegen worden inmiddels beter dan vroeger, maar nog steeds komen hier maar weinig reizigers, terwijl het toch zo ontzettend mooi is. Het bergstadje Padum zal onze uitvalsbasis zijn. Ten eerste om een bezoek te brengen aan het Sani Festival, een van de grootste boeddhistische festivals van de wijde omtrek, en ten tweede voor een meerdaagse wandeling door de fraaie bergen. Het Sani Festival duurt meerdere dagen en gaat gepaard met veel zang en dans en folklore.

Verstild boeddhisme in Ladakh

We verlaten de Zanskarvallei langs dezelfde weg waarover we gekomen zijn, en reizen Ladakh binnen. Het boeddhisme hier is verwant met het nabijgelegen Tibet, en daarom wordt Ladakh ook wel Klein Tibet genoemd. We brengen onder andere een bezoek aan de boeddhistische kloosters van Lamayuru en Alchi. Wesluiten de reis af in het onvolprezen Leh, de hoofdstad van Ladakh. De hooggelegen stad herbergt natuurlijk mooie oude brokkelige stadswijken, gevleid tegen de rotswanden, maar inmiddels ook een moderne winkelstraat, waar druk geflaneerd wordt. Heerlijke stad om doorheen te dwalen en te ontdekken.

Een bezoek in de hele vroege ochtend aan het bij Leh gelegen Thiksey klooster is misschien een van de hoogtepunten van de reis. Hier wordt door jonge monniken de dag aangeblazen, terwijl de zon de hoogvlakte onthult…

Al met al een zeer gevarieerde reis, en we hopen dat je met ons mee gaat!