Battuta Reizen heeft een lange traditie van nieuwe bijzondere reizen organiseren naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daarnaast organiseerden we eerder ook enkele reizen naar de landen van de Sahel, zoals Mali en Niger. Als echte woestijnliefhebbers kwamen we daar volop aan onze trekken. We zijn dan ook trots een nieuwe bestemming hieraan te mogen toevoegen: Tsjaad!

Tsjaad is een van de grootste landen van Afrika, met grenzen met Niger, Libië, Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen en Nigeria. Het is verdeeld in drie geografische zones: het noorden met het Tibesti-gebergte en het hoogland van Ennedi behoort tot de Sahara; het midden met zijn droge graslanden hoort tot de Sahel, en het zuiden kenmerkt zich door tropische bossen, met vele rivieren. Veel diversiteit dus, en dat zie je ook terug in de vele diverse bevolkingsgroepen. Onze reis focust op het noorden en midden van het land.

Ennedi-woestijn en de meren van Ouinanga

Wie eerder door de woestijnen van de Sahara heeft gereisd weet dat de woestijn iedere dag, iedere paar uur zelfs, er weer anders uitziet. Landschappen van dorre steenvlaktes tot hoge zandduinen wisselen elkaar af. Soms kom je niets of niemand tegen dan weer kruist een herder met een kudde kamelen je weg, kom je een kleine oase tegen, of zie je aan in de verte een groep schichtige gazellen wegrennen.

Zo is het ook als we vanuit hoofdstad N’Djamena naar het noorden reizen. Ons reisdoel is de Ennedi-hoogvlakte, een uitgestrekte woestijn, en dan speciaal de regio van de Ounianga-meren. Hier liggen fantastisch mooie meren midden tussen immense zandduinen, omringd door een dunne rij dadelpalmen. Oases als uit een kinderboek. Hier gaan we een paar dagen verblijven.

Guelta d’Archei

Zuidelijker, maar nog steeds in de Ennedi-woestijn ligt de Guelta d’Archei. Het Ennedi-plateau wordt hier doorsneden door een labyrint van kloven en zandstenen kliffen, afgewisseld met bizarre rotsformaties en zandduinen. Hier tref je bijzondere rots gravures en rotsschilderingen. Een van de hoogtepunten van deze reis!

De Sahel

Uiteindelijk komen we dan ook in de regio van de Sahel; de woestijn maakt plaats voor dorre graslanden. Meer volk hier, meer vee, en weer wat grotere steden zoals ook Abéché, dat de hoofdstad van het vroegere sultanaat Ouaddaï. Hier bezoeken we vele markten en dorpen, en komen op weg terug naar N’Djamena steeds verschillende stammen tegen.

Wildkamperen

Afgezien van N’Djamena en Abéché, waar we een hotel hebben, zullen we deze hele reis gaan wildkamperen. Ideale manier natuurlijk om dicht bij de natuur en ook bij de lokale bevolking soms te zijn. Dit maakt het ook echt een avontuurlijke woestijnreis!

Lokale kennis

Essentieel voor een intensieve reis als deze, die ook nog eens gaat door een niet altijd eenvoudig land, is het dat je werkt met mensen met kennis van zaken. Dat heeft om te beginnen onze reisleidster Dorian Laemers. Al velen jaren begeleidt zij reizen, en zij heeft Tsjaad vorig jaar reeds uitgebreid zelf bereisd. De reis organiseren wij natuurlijk ook in samenwerking met een lokale agent die hier al heel veel reizen heeft opgezet en uitgevoerd. Hij heeft een uitstekend netwerk van lokale gidsen en chauffeurs opgezet, die een soepele reis mogelijk maken. Last but not least doen we ook ons best ons kenbaar te maken aan de lokale autoriteiten, essentieel ook voor een reis door een land met verschillende stammen, en tot nog toe weinig toerisme. Met dit hele netwerk kunnen we een fantastische reis gaanuitvoeren in Tsjaad!

Kortom: wie gaat er met Dorian Laemers mee op deze unieke ontdekkingsreis door Tsjaad?

Met dank aan Henk Bothof voor de foto's!