Vluchtschema

Maandag 7 november    KL 2007    Amsterdam - Parijs    10.20 - 11.45

Maandag 7 november    KL 2054    Parijs - Abuja        13.15 - 19.20

Maandag 7 november    KL 2054    Abuja - N’Djamena    20.55 - 22.40

Dinsdag 22 november    KL 2054    N’Djamena - Parijs    00.20 - 06.20

Dinsdag 22 november    KL 2006    Parijs - Amsterdam    08.05 - 09.30

Dit vluchtschema is onder voorbehoud, uiterlijk twee weken voor vertrek ontvang je het definitieve schema in je vertrektijdenbrief.

 

Visum

Het visum voor Tsjaad moet op voorhand geregeld worden bij de ambassade in Brussel. Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Tsjaad geldig te zijn, en twee vrij pagina’s te hebben. 

Omdat het een ouderwetse procedure is, en bovendien in Brussel, raden wij iedereen aan het via Battuta Reizen te laten lopen. Je ontvangt dan t.z.t., ongeveer zes weken voor vertrek, van ons instructies over de hele procedure, en wat wij daarbij nodig hebben. Wij laten dan onze visumbemiddelaar de visa regelen in Brussel, waar dan ongeveer twee weken voor nodig is. Boven op de visumkosten rekent onze visumbemiddelaar daarvoor € 100 bemiddelingskosten.

Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor Tsjaad. In Ieder geval is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Deze vaccinatie moet al vóór de visumprocedure geregeld zijn! Maar verder dus altijd de huisarts en/of de lokale GG&GD raadplegen.

Tijdig voor vertrek zal je - indien van toepassing - ook informatie ontvangen over mogelijke maatregelen in relatie tot de coronapandemie.

COVID-19

Voor zover op het moment van publicatie zijn er geen speciale vereisten ten aanzien van COVID-19, anders dan dat je bij aankomst volledig gevaccineerd dient te zijn. In dat geval hoeven binnenlands nu geen extra controles plaats te vinden. Mochten die alsnog (weer) ingevoerd worden, dan moeten we de reis mogelijk met een dag verlengen, om daaraan te kunnen voldoen. Mocht dit het geval zijn, dan stellen we de reizigers daar tijdig van op de hoogte, en eventuele meerkosten (extra overnachting in de hoofdstad), zullen worden doorberekend.

Vervoer

De hele reis wordt uitgevoerd met 4-wheeldrives. We werken met zeer ervaren chauffeurs, die ook een auto weten te repareren., erg belangrijk! Omdat we lange ritten maken kiezen we ervoor om met maximaal drie passagiers per auto te reizen: dus een passagier naast de bestuurder en twee op de achterbank. 

Accommodatie

Deze reis verblijf je 2 nachten in hotels op eenvoudig middenklasse niveau, in N’Djamena en Abéché. De hotels zijn over het algemeen goed en centraal gelegen. Wij doen ons uiterste best om binnen de marge van een redelijke prijs zo’n goed mogelijke accommodatie te vinden. 

De rest van de reis gaan we wildkamperen. De lokale agent voorziet in tentjes en matrasjes. Zelf neem je je eigen slaapzak mee. Mocht je daar behoefte aan hebben, dan zou je kunnen overwegen ook nog een eigen matrasje mee te nemen.

Behalve dit kampeergerei wordt er dagelijks gekookt door een meereizende kok. Er zijn tafels en kampaarstoelen of houten bankjes. De avondmaaltijden zijn sowieso inbegrepen, en het merendeel van de lunches ook.

Als je gewoon op indeling boekt deel je een kamer en tent met een andere reiziger van dezelfde sekse. Wil je een gegarandeerde 1-persoonskamer en eigen tent dan betaal je een toeslag. De 1-persoonstoeslag die je betaalt bedraagt € 350. 

Geld

In april 2022 ontving je 656 XAF (= Centraal Afrikaanse Franc) voor één euro. 

Zakgeld

Als zakgeld voor deze reis adviseren wij ongeveer een bedrag van € 400 p.p. Dat is inclusief het bedrag dat nodig is voor de fooi voor de chauffeurs (€ 50 p.p).

In Tsjaad kan je hooguit in de N’Djamena lokale valuta pinnen. Maar reken daar niet op, beter neem je het volledige zakgeld plus wat reserve mee in contante euro’s. Veel lokale kosten heb je op deze reis niet.

Een creditcard kan je wel meenemen, maar je kunt er alleen iets mee in duurdere hotels en winkels. Als back-up echter kan het soms echter handig zijn.

Fooien

Zoals in veel andere Arabische landen is het in Tsjaad gebruikelijk fooien te geven. Hotelpersoneel en de chauffeurs van de 4x4’s dienen zeker een fooi te krijgen. Gidsen ook natuurlijk. Voor de chauffeurs is een vaste fooi afgesproken van € 50 p.p.

Als daar behoefte aan is kan de reisbegeleider een centrale fooienpot instellen in overleg met de groep, eventueel gecombineerd met een pot voor de entreegelden. 

Verzekeringen

Uiteraard ben je als deelnemer verplicht er zelf voor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten. 

Sinds de coronacrisis hebben veel reis- en annuleringsverzekeringen hun voorwaarden ten aanzien van reizen met code oranje (en rood) aangescherpt. Voorheen golden over het algemeen alleen uitsluitingen ten aanzien van schade ten gevolge van molest. Maar nu raden we iedereen aan zijn eigen reis- en annuleringsverzekering op dit onderdeel te dubbelchecken. Mocht daar een probleem zijn ten aanzien van de verzekerbaarheid van deze reis, dan vragen we je daar met Battuta Reizen contact over op te nemen, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.

Reisadvies Minbuza

Hier vind je het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/tsjaad. Een groot deel van het land heeft code oranje en een deel van onze reis ook code rood. Lees alle informatie in dit reisadvies s.v.p. goed door.

Wij kiezen er op basis van informatie van onze lokale agent, die uiteraard zeer goed bekend is met de omstandigheden ‘on the ground’, voor om de reis toch aan te bieden en te willen uitvoeren. Uiteraard houden wij de situatie altijd goed in de gaten, en mochten de risico’s te groot blijken te worden, dan zullen wij alsnog de reis afblazen.

Flexibiliteit

Wegen in de bergen kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn. Politieke onrust of demonstraties leiden ertoe dat de politie ineens toeristen weghoudt van bepaalde plaatsen. Dat zijn allemaal omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je nopen je reisplannen helemaal om te gooien. Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je erop instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het tien keer makkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je in Tsjaad kunt opdoen.

Door omstandigheden kan het altijd voorkomen dat we onderweg de route moeten aanpassen. Of bijvoorbeeld de volgorde veranderen. We doen ons best het programma uit te voeren zoals gepland, en zoeken gelijkwaardige alternatieven als we ergens een programmapunt noodgedwongen moeten missen.

Klimaat

Reizen naar Tsjaad kan het beste in de periode november tot en met maart. Daarvoor en daarna is het vaak echt te warm. In november zijn de dagen nog behoorlijk warm, met temperaturen tussen de 30C en de 35C. ’s Nachts koelt het af tot tussen de 15C en 20C. Reken op veel zonuren en geen neerslag.

Kleding 

Warm weer dus vooral. Zorg voor luchtige kleding, maar wel kleding die alles bedekt. Dat is prettig en beschermt tegen de zon, en bovendien is het ook cultureel vereist. Vrouwen horen in Tsjaad sowieso gedekt gekleed te gaan, al is een hoofddoek strikt genomen niet verplicht. Mannen dragen in Tsjaad ook geen korte broeken, en dat raden wij onze reizigers ook aan.

De avonden koelen af, en de temperaturen klinken misschien niet heel laag, maar zorg dat je toch iets warms hebt om aan te trekken in de avondlijke uren in de buitenlucht.

Beperk je bagage: kleding kan en route ook makkelijk hier of daar even uitspoelen en het droogt zo.

Denk uiteraard ook aan goede schoenen om mee te wandelen, en hoofdbedekking tegen de zon.

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. Dat is echt nodig, omdat we anders in de auto’s ruimte tekortkomen. 

Zoals eerder gezegd moet je een eigen slaapzak meenemen. En eventueel een eigen matje mocht je meer comfort willen tijdens de kampeernachten. Denk ook aan een zaklamp en andere handige kampeerspullen. Keuken- en eetgerei wordt wel helemaal verzorgd.

Het kan in voorkomende gevallen handig zijn om zelf waterreinigingstabletten bij je te hebben.

Mocht je spullen mee willen nemen om weg te geven, denk dan vooral aan schoolspullen voor de kinderen, en liever geen plastic spullen. Ook geen snoep en ballonen bijvoorbeeld. Noten en fruit kan je daarentegen weer wel uitdelen natuurlijk.

Elektriciteit

In Tsjaad kent men een voltage van 220. Men heeft Europese stopcontacten. Maar veel stopcontacten kom je niet tegen deze reis.

Voor wat betreft je telefoon, foto- en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je dagenlang geen stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor goede accu’s, en/of voldoende (oplaadbare) batterijen. Denk ook aan een oplader op basis van zonne-energie, en ook een oplader die aangesloten kan worden op de aansteker in de auto.

Telefoon en internet    

Hotels beschikken tegenwoordig in Tsjaad misschien over wifi, maar reken daar niet op. Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat het voordeligst vanuit een hotel. Je mobiele telefoon kan je waarschijnlijk vrijwel nergens gebruiken. Dat valt eventueel te verhelpen met een lokale simkaart, maar ook dan heb je nog niet overal bereik.

Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (06-48959088, alleen in gevallen van nood dus). Wij weten de groep altijd zo snel mogelijk te traceren.

Fotografie

Tsjaad is een zeer fotogeniek land, zowel qua natuur, architectuur als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en zoek eerst contact en vraag ze toestemming. Dit geldt in versterkte mate als je vrouwen wilt fotograferen. Zeker als je ergens aankomt, bij mensen thuis bijvoorbeeld, is het wel zo aardig eerst de camera ingepakt te houden en eerst contact te leggen en pas in tweede instantie te vragen of je foto's mag nemen.

In Tsjaad is men nog niet aan (fotograferende) toeristen gewend: luister naar het advies dat de lokale gids hierover geeft. Als hij vraagt om niet te fotograferen, doe dat dan ook niet. Achter de schermen zou de gids bijvoorbeeld met lokale autoriteiten te maken kunnen krijgen als dit niet goed gaat!

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen

Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.

Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen 

Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

Tot 56 dagen voor vertrek: 

25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon

Van 56 tot 28 dagen voor vertrek: 

50% van de reissom

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek: 

75% van de reissom

Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: 

de volledige reissom

Betalingsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250,- per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.

Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.

Garantiefonds GGTO

Als iedere andere reisorganisatie is Battuta Reizen wettelijk verplicht zijn klanten de garantie te bieden dat zij hun betaalde reisgeld kunnen terugontvangen in het geval de reisorganisatie in financieel onvermogen zou raken. Wij hebben deze garantie geregeld via het Garantiefonds GGTO. Ten bate van de opbouw van dit fonds brengen wij onze klanten € 7,50 per persoon in rekening die zal worden afgedragen aan dit fonds. Zo bouwen wij in samenwerking met andere kleinschalige gespecialiseerde touroperators een fonds op dat de klant zijn garantie biedt. Voor meer informatie zie www.stichting-ggto.nl.

Afgeblazen groepsreizen

Wanneer een groepsreis het vereiste aantal minimumdeelnemers niet haalt, wordt uiterlijk vier weken voor vertrek de reis afgeblazen. Battuta Reizen helpt dan met het zoeken van een alternatief, en als dat niet voldoet, of daar geen behoefte aan bestaat, worden per omgaande de reeds betaalde reisgelden op de rekening van de klant teruggestort (m.u.v. de eventueel betaalde annuleringsverzekeringspremie).

Prijzen 2022

Een groot deel van de inkoop, de landarrangementen, maar bijvoorbeeld ook de luchthavenbelastingen, wordt in Amerikaanse dollars berekend. Gezien het economisch klimaat is het moeilijk in te schatten hoe deze koers zich in 2022 zal ontwikkelen. Battuta Reizen behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen als koerswijzigingen daar aanleiding toe geven. Dit zal altijd expliciet vermeld worden. 

Momenteel behouden wij ons specifiek het recht voor om eventuele prijsverhogingen ten aanzien van de vluchten, de visa en ook het landarrangement na te berekenen. Uiteraard alleen als die substantieel zijn en onvermijdelijk. Dit heeft onder andere te maken met de sterk stijgende energieprijzen wereldwijd. Bij prijsverhogingen staat het de reiziger altijd vrij om alsnog van de boeking af te zien.

Tot slot

Battuta Reizen doet naar eer en geweten zijn best zijn reizen zo goed mogelijk te organiseren. Veel van de reizen hebben echter een avontuurlijk karakter, of gaan door landen waar toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. In weer andere gebieden, zoals in bergen, kan het weer soms roet in het eten gooien. Een enkele keer kan door politieke omstandigheden een bepaald gebied of stad bereikt worden. De reisbegeleider is de aangewezen persoon om optredende problemen in overleg met de groep op te lossen. Gebeurt dit niet naar tevredenheid, dan dient de reiziger dat in eerste instantie aan de reisbegeleider kenbaar te maken. Aan het eind van de reis ontvangen de deelnemers een e-mail, waarin gevraagd zal worden wat men van de reis heeft gevonden. Problemen die niet naar tevredenheid zijn opgelost dienen binnen twee weken na terugkeer schriftelijk bij Battuta Reizen kenbaar gemaakt te worden.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan contact op via info@battuta-reizen.nl