Dorian Laemers

“Ik heb altijd veel gereisd, actieve trektochten makend over alle continenten. Daarbij trok Afrika steeds als een magneet aan me. Afrika, een groot continent, en zo divers aan landschappen. Landschappen, die variëren van prachtige hooggebergten in Marokko en Ethiopië, uitgestrekte woestijnen in Algerije, Niger en Mauritanië, schitterende en wildrijke savannegebieden in oostelijk en zuidelijk Afrika, de mysterieuze bossen in Congo en Kameroen, de scherpe kalkrotsen/tsingy en doornige bossen van Madagaskar.

Zo verschillend ook de nog authentiek levende bevolkingsgroepen met hun fascinerende culturen en tradities. De lipschijf dragende Mursi in Ethiopië, de kalebas dragende Tourou in Kameroen, de pygmeeën in donker Afrika, de feminine Wodaabe in Niger en zo veel meer. En altijd weer de gulle lach en het warme onthaal, het onderlinge respect, waar Afrikanen zo goed in zijn. Kleurrijk, levendig, zonovergoten,  ik heb Afrika in mijn hart gesloten. 

Sinds 2004 ben ik werkzaam in de reiswereld, voornamelijk als reisbegeleider, altijd naar uiteenlopende bestemmingen in Afrika, en de laatste jaren ook naar Iran.  Ik vind het heerlijk om mijn passie over te kunnen brengen aan medereizigers, om mijn kennis van flora, fauna, volkeren en geschiedenis te delen met hen.”

Zelf zegt Dorian over deze reis:

Lang koesterde ik al het verlangen om een reis naar Tsjaad te maken, omdat - naar men zegt - er  zich de mooiste woestijngebieden van de Sahara bevinden.  Lang was Tsjaad echter onveilig. Maar de rust is teruggekeerd en sinds kort is het land weer geopend voor toerisme. In maart/april 2019 reisde ik er voor het eerst heen en het was een geweldige belevenis. Adembenemende landschappen, een zeer gastvrije bevolking, nog veel authentieke bevolkingsgroepen. Nauwelijks  toeristen.

Het is heerlijk om in de voorhoede van het toerisme een land te verkennen: alleen op ontdekkingsreis, vaak de eerste blanke op een markt, enthousiaste mensen. Voor mij vormen woestijnreizen de ultieme vorm van onthaasting. Hele dagen opgenomen zijn in een schitterende natuur, de weidsheid, de rust, het is geweldig! 

Ik reisde al door veel Saharalanden (Marokko, Algerije, Mauritanië, Mali, Niger), en eerlijk is eerlijk zelden was het zo mooi!”