De reis zal worden begeleid door Judit Neurink.

Judit Neurink is de initiator van onze reizen naar Iraaks Koerdistan. Zij woonde en werkte jarenlang in Suleymania, en later in Erbil. Zij heeft als journaliste van de dagbladen Trouw en de Standaard het voortouw genomen om daar een trainingsprogramma op te zetten voor journalisten en media in Iraaks Koerdistan.

Het Independent Media Centre in Kurdistan trainde journalisten van alle media, gaf workshops aan fotografen, Internetcursussen aan krantenwebsites en mediatraining aan politici.  Judit heeft haar werkzaamheden voor het IMCK in 2012 afgesloten.

De jaren die volgden stonden in het licht van de opkomst van IS, die op een goed moment ook aan de poorten van Koerdistan Erbil stonden. Judit heeft veel geschreven over de opkomst van IS en in hetr bijzonder over het lot van de vrouwen onder IS, en het lot van de Yezidi.

Zij richt zich nu meer op het ontwikkelen van het toerisme in deze regio. Daaronder valt ook het recruteren en trainen van gidsen. Lokale gidsen bestaan er tot nog toe niet, dit is een deel van de toeristische infrastructuur die wij mee helpen opbouwen.

Deze activiteit heeft de afgelopen jaren moeten wijken voor de verslaggeving van de oorlog tegen IS. Maar nu het stof neerdaalt, wil Judit, en wij ook, graag weer het reizen naar Iraaks Koerdistan oppakken.