Nu de Arabische lente in Egypte al tot veel veranderingen heeft geleid, en er parlementsverkiezingen voor de deur staan, is het land ook voor een groot deel overgegaan naar de orde van de dag. In Cairo, op het inmiddels beroemde Tahrirplein, zullen de komende tijd nog wel met de regelmaat van de klok  demonstraties plaatsvinden. Maar in de overige regio's, zeker waar het toerisme belangrijk is voor de lokale economie is de rust weergekeerd. Juist omdat veel toeristen het nog niet aandurven is het nu een mooie tijd om de enorme schatten van de oudheid te gaan bekijken. Minder dan ooit zal je bij tempels, piramides en kloosters worden verstoord door hordes toeristen!

De 8-daagse reis begint in Luxor, het oude Thebe, waar je meteen in het hart van het oude Egypte terecht komt. Luxor bestond vroeger uit een stad der levenden, op de oostoever, en een stad der doden, op de westoever. Dat was de zogenaamde ´Vallei der Koningen´ - hier werden de farao’s in diep uitgegraven grafkelders begraven. Het bekendste is natuurlijk dat van Toetankhamon, al is dat lang niet de meest imposante. 

 

Op de westoever vind je ook de beroemde Hatshepsut-tempel, gewijd aan een van de weinige vrouwelijke farao’s die het oude Egypte gekend heeft. Ook moet je zeker een van de graven der nobelen bezoeken. Kleiner dan de graven van de farao’s uiteraard, zijn deze niet zozeer gedecoreerd met geschilderde hiërogliefen, als wel met prachtige reliëfs. 

De oostoever, waar je logeert, was dus de stad der levenden: hier stonden de paleizen en de grote tempels, zoals de Luxor-tempel en het Karnak tempelcomplex. Ook zeer de moeite waard is het kleine maar prachtig ingerichte archeologische museum. Je vindt er volop restaurantjes en gezellige terassen, en flaneren langs de Nijl bij zosondergang is een bijzondere belevenis. Je voelt de kracht van de rivier, de bron van de rijke cultuur en geschiedenis van Egypte!

Vanuit Luxor vlieg je naar Sharm el Sheikh, aan het zuidpuntje van de Sinaï. Daarvandaan regelen we een transfer naar Dahab. Ooit was dit een kleine bedoeïenennederzetting aan de Rode Zee, maar het is uitgegroeid tot het gezelligste plaatsje aan de Rode Zee. Je logeert aan het strand, en kan dus voor de deur snorkelen boven het koraal. Er zijn talloze mogelijkheden om duik- en snorkelexcursies te maken, of juist het achterland te ontdekken per jeep of kameel. De Sinaï is een prachtig bergachtig woestijngebied, met de Mozesberg en het historische St. Catharinaklooster als bekendste attracties.

Een relaxed reistempo en de winterzon zorgen voor een heerlijke korte break, waar je helemaal opgepiept van terugkomt!