We hopen in oktober dit jaar voor het eerst sinds een paar jaar weer met een groep het mooie en verrassende Iraakse Koerdistan te gaan verkennen. Eerder hebben we hier al vaak reizen uitgevoerd, en we pakken de draad daar weer van op, samen met Judit Neurink natuurlijk! 

Judit Neurink heeft vele jaren in Iraaks Koerdistan gewoond en gewerkt. In Suleymania trainde zij journalisten en gaf mediatraining aan politici. Daarna richtte zij zich vanuit Erbil op de promotie van Koerdistan als toeristische bestemming. De afgelopen jaren echter brachten de actualiteiten haar weer volledig terug naar het journalistieke handwerk. De neerslag daarvan vind je in haar boeken van de afgelopen jaren: De oorlog van ISIS (2015); De vrouwen van het kalifaat (2015); Vrouwen overleven ISIS (2017). Kort voor die periode schreef zij de roman De Joodse bruid (2014), dat zich ook in Iraaks Koerdistan afspeelt.

Erbil, hoofdstad van Koerdistan

De reis begint in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan en het economische hart van de regio. De wenkende perspectieven van het nieuwe Dubai echter, van een paar jaar geleden, hebben wel plaats moeten maken voor de realiteit van de naburige oorlog en de bijbehorende vluchtelingenproblematiek. In Erbil maak je kennis met het nieuwe Koerdistan, maar je dwaalt ook door de historische citadel en de zo goed als verdwenen joodse wijk. Uitgaan doe je vooral in de rijkere christelijke wijk Ainkawa.

Religieuze smeltkroes

Koerdistan is overwegend Islamitisch natuurlijk, maar en route naar Duhok maak je kennis met het vroegere christelijke toevluchtsoord Al Qosh, waar ook een van de weinige resten van een synagoge te bezoeken is, en het fraai gelegen Rabban Hormizd klooster. En een dag later bezoek je Lalesh, een bergdorp dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de Yezidi's. Dat bezoeken we uitgebreid, met oog op de interessante en soms heftige geschiedenis, ook de recente.

Bergen en meren

Landschappelijk is Koerdistan natuurlijk bergachtig, met golvende landschappen en mooie meren. Naar het noorden toe worden de bergen hoger en ruiger. Met name de routes op dag 4 en 5 voeren je door deze mooie landschappen.

Suleymania, het culturele hart

Het laatste gedeelte van de reis speelt zich af in en in de nabije omgeving van Suleymania. De stad zelf heeft de meest traditionele bazar van Iraaks Koerdistan, maar we gaan ook een dag op excursie naar de bergdorpen Barzinje en Penjwin, eindigend op de top van Azmar, Judits favoriete plek voor een picknick met uitzicht op de stad Suleymania.

Al met al biedt deze reis een bijzondere inkijk in Iraaks Koerdistan en kom je heel veel te weten over de lokale geschiedenis en de actualiteit, omdat Judit als geen ander daar alles over kan vertellen!