Maart 2021 hopen we voor het eerst sinds een paar jaar weer met een groep het mooie en verrassende Iraakse Koerdistan Now Ruz te gaan vieren, het nieuwjaarsfeest van de Koerden! De reis van maart 2020 hebben we helaas moeten afblazen vanwege reisbeperkingen die de Koerdische overheid afkondigde in verband met het coronavirus. Maar gezien de belangstelling gaan we ervan uit dat het er in 2021 zeker van gaat komen.

Eerder hebben we hier echter al vaak reizen uitgevoerd, en we pakken de draad daar weer van op, samen met Judit Neurink natuurlijk! 

Judit Neurink heeft vele jaren in Iraaks Koerdistan gewoond en gewerkt. In Suleymania trainde zij journalisten en gaf mediatraining aan politici. Daarna richtte zij zich vanuit Erbil op de promotie van Koerdistan als toeristische bestemming. De afgelopen jaren echter brachten de actualiteiten haar weer volledig terug naar het journalistieke handwerk. De neerslag daarvan vind je in haar boeken van de afgelopen jaren: De oorlog van ISIS (2015); De vrouwen van het kalifaat (2015); Vrouwen overleven ISIS (2017). Kort voor die periode schreef zij de roman De Joodse bruid (2014), dat zich ook in Iraaks Koerdistan afspeelt. Haar laatste boek is Geweld is nooit ver weg. Tien jaar berichten uit Irak verscheen in maart 2020, en daarmee neemt zij afscheid van haar correspondentschap in Irak.

Now Ruz

Met de het begin van de astronomische lente viert men in Iraaks Koedristan ook het nieuwe jaar. Op 20 maart trekt de lokale bevolking er massaal op uit om het nieuwjaar te vieren. Men trekt zijn mooiste kleren aan, en het feest wordt met hapjes, drankjes en veel muziek in de openlucht gevierd. We zullen het deze reis gaan meemaken in Akre, de favoriete plek van Judit om dit feest samen met de lokale bevolking te vieren.

Erbil, hoofdstad van Koerdistan

De reis begint in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan en het economische hart van de regio. De wenkende perspectieven van het nieuwe Dubai echter, van een paar jaar geleden, hebben wel plaats moeten maken voor de realiteit van de naburige oorlog en de bijbehorende vluchtelingenproblematiek. In Erbil maak je kennis met het nieuwe Koerdistan, maar je dwaalt ook door de historische citadel en de zo goed als verdwenen joodse wijk. Uitgaan doe je vooral in de rijkere christelijke wijk Ainkawa.

Religieuze smeltkroes

Koerdistan is overwegend Islamitisch natuurlijk, maar en route naar Duhok maak je kennis met het vroegere christelijke toevluchtsoord Al Qosh, waar ook een van de weinige resten van een synagoge te bezoeken is, en het fraai gelegen Rabban Hormizd klooster. En een dag later bezoek je Lalesh, een bergdorp dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de Yezidi's. Dat bezoeken we uitgebreid, met oog op de interessante en soms heftige geschiedenis, ook de recente.

Bergen en meren

Landschappelijk is Koerdistan natuurlijk bergachtig, met golvende landschappen en mooie meren. Naar het noorden toe worden de bergen hoger en ruiger. Met name de routes op dag 4 en 5 voeren je door deze mooie landschappen.

Suleymania, het culturele hart

Het laatste gedeelte van de reis speelt zich af in en in de nabije omgeving van Suleymania. De stad zelf heeft de meest traditionele bazar van Iraaks Koerdistan, maar we gaan ook een dag op excursie naar de bergdorpen Barzinje en Penjwin, eindigend op de top van Azmar, Judits favoriete plek voor een picknick met uitzicht op de stad Suleymania.

Al met al biedt deze reis een bijzondere inkijk in Iraaks Koerdistan en kom je heel veel te weten over de lokale geschiedenis en de actualiteit, omdat Judit als geen ander daar alles over kan vertellen!