Zuid-India

We hadden in 2019 al een mooie Zuid-India-reis bedacht, maar we zijn er niet meer toe gekomen die te publiceren, aangezien reizen voorlopig uit den boze bleek. Maar nu het weer kan, en India gewoon weer toeristen toelaat gaan we hopelijk deze bijzonder reis wel uitvoeren. Sibren heeft in het voorjaar 2022 nog de nodige verkenningen gemaakt, zodat alle info volledig up-to-date is. Daar wordt de reis alleen maar beter van!

Tamil Nadu

Deze staat met zijn eigen cultuur, taal en zelfs schrift wordt ook wel de tempelstaat van India genoemd omdat er ontelbaar veel prachtige tempelcomplexen te vinden zijn. We zullen er natuurlijk veel zien, maar we hebben in het begin van de reis ook tijd aan zee. Via de groene binnenlanden reizen we naar de grote stad Madurai, waar we iets van de Pongal hopen mee te krijgen, een traditioneel festival van de Tamils. Ook reizen we per stoomtrein door de bergen over een door de Britten aangelegde tandratspoorbaan.

Karnataka

Daarna komen we aan in de deelstaat Karnataka. We bezoeken daar in de natuurparken van Mudumalai en Bandipur. In die laatste gaan we ook op safari, in de hoop wilde olifanten, lippenberen, en ook tijgers te kunnen spotten. Een aantal nachten zullen we in Mysore verblijven, en van daaruit bezoeken we onder andere het vogelreservaat aan de rivier de Kaveri, waar we ook een boottochtje maken.

Jainisten en Tibettanen

India is een multicultureel land, en dat kom je ook op deze reis weer tegen: de ene dag verdiep je je bij de tempel van Sravanabelgola in het Jainisme, en een paar dagen later bevind je je in een toevluchtsoord voor Tibettanen, Bylakuppa, waar veel monniken naartoe komen om te studeren aan de grootste Tibettaanse universiteit buiten Tibet.

Kerala

Kerala is waterrijk en groen, en kent zijn eigen taal, cultuur en tradities. Met al deze aspecten zullen we de laatste week van de reis kennismaken. Zo proberen we bijvoorbeeld een 1000 jaar oude rituele tempeldans, Theyyam, mee te maken als we in Kannur zijn. Rijkversierde dansers in uitbundige kostuums gaan daarbij in een soort van trance om contact te maken met de goden. Bijzonder en oorspronkelijk, we treden hier buiten de gebaande paden.

Kochi, Varkala en de backwaters

In Kochi stuit je volop op het koloniale verleden, of dat nu Nederlands of Portugees is. Maar Kochi is niet alleen oud: het is een bruisende stad en in de tijd dat we er zijn is er onder andere een kunstfestival. We gaan uitgebreid varen door het grootste backwatergebied van Kerala. We varen naar Coir Village en dan de volgende dag door naar Kollam, waarvandaan we dan doorgaan naar het eindstation van deze reis, Varkala. Varkala heeft stranden, mooie kliffen en heel veel restaurantjes, een prima plek om de laatste dagen van de reis even bij te komen, voor de vlucht naar huis.

Al met al heeft Sibren weer een fantastische en gevarieerde reis uitgewerkt, en we hopen dat je meegaat!