Dag 1 Amsterdam – Algiers


Bij aankomst in Algiers ga je direct naar je eenvoudige maar prettige hotel dicht bij de oude binnenstad, het Albert I Hotel. Oude Franse stijl, beetje vergane glorie, maar de place to be, als je in het hart van de oude stad wilt verblijven. Hiervandaan verken je de overduidelijk door de Fransen gebouwde stad, en maak je zo een wandeling naar de Kasbah. Daar moet je overigens maar beter niet meer heengaan als de zon onder is, want het heeft een slechte reputatie. Aan de haven zijn tal van eenvoudige visrestaurantjes, waar je overheerlijk verse vis kunt eten!


Dag 2 Algiers - Tamanrasset


Vandaag heb je vrije tijd in Algiers om de stad te verkennen. Mocht er belangstelling voor zijn dan organiseren we een facultatieve excursie naar de fantastisch gelegen opgravingen van Tipaza. De restanten van deze oude romeinse havenstad zijn indrukwekkend!

In de avond vertrek je richting Tamanrasset, waar je rond middernacht aankomt. Als je het vliegtuig op het kleine vliegveld uitstapt, valt de hitte als een warme deken over je heen. Maar je zult er al snel aan wennen, want het is een droge hitte, waarbij je zweet direct verdampt. Nadat je de bagage van de band hebt geplukt maak je kennis met de chauffeurs van de Landcruisers. Bienvenue dans le vrais Sahara

Tamanrasset, is de hoofdstad van de Hoggar, en telt zo’n 100.000 zielen. Dat is ongeveer een kwart van de bevolking van het diepe zuiden van Algerije, dat een paar keer groter is dan Frankrijk. Om maar aan te geven hoe dun bevolkt dit gebied is. De bewoners hier zijn voornamelijk Toearegs, die vroeger nomadisch leefden, maar nu ook meer en meer settelen. Ook wonen er berbers, vanuit het noorden hier neergestreken, vanwege het werk dat hier in het toerisme te vinden is.


Tamanrasset is ondanks het toerisme een vriendelijke plek, en ligt uitgestrekt in de zandvlakte. Het is voorlopig de laatste plek waar je wat inkopen kunt doen. Je strijkt neer aan de rand van de stad, in een eenvoudig maar aangenaam campement.


Dag 3 Tamanrasset – Assekrem


Vandaag ga je al meteen kennis maken met spectaculaire landschappen. Vanuit het kampement zie je al de eerste vulkaankegels uit het landschap oprijzen. De piste slingert zich omhoog de vlakte van Atakor op. De vlakte is bezaaid met grote vulkaankogels. Het zwarte gesteente doet unheimisch aan. Het reisdoel van vandaag is Assekrem. In de middag strijk je neer in de auberge aan de voet van de heuvel, waar Père du Foucauld zijn kluizenaarshut bouwde. 


Charles du Foucauld werd in 1858 geboren in Straatsburg, en leerde als jonge luitenant in het Franse leger Noord-Afrika kennen. Later bereisde hij Marokko, en schreef daarover het boek Verkenningen van Marokko, dat lange tijd een standaardwerk bleef. Rond zijn veertigste besloot hij zijn roeping te volgen en priester te worden. Dit weerhield hem niet om verder reizen naar het Midden-Oosten te maken, onder andere naar Syrië, en geografische verkenningen te blijven doen. In 1904-1905 reisde hij met het Franse leger diep Algerije in. Hier maakte hij kennis met Moussa Ag Amastane, de Amenokal, leider, van de Ahaggar-stam. Met deze nomadische Toearegstam sloot hij een blijvende vriendschap. De rest van zijn leven reisde hij op en neer tussen Frankrijk en Assekrem. Hier bouwde hij boven op een berg zijn kluizenaarshut. Hij werkte hier de laatste jaren van zijn leven aan een monumentaal Tamashek-Frans woordenboek, en vertaalde en passant zo’n 6000 verzen uit het Tamashek, de taal van de Toearegs, in het Frans. Hier stierf hij uiteindelijk een martelaarsdood door de hand van Sénousistische rebellen. In 2005 is Père du Foucauld door de kerk van Rome zalig verklaard.


Vanuit de auberge ben je met een korte klim zo bij de kluizenaarshut, die wordt beheerd en onderhouden door een van de opvolgers van Père du Foucauld. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de bergen, en de zonsondergang. Tenzij een zandstorm, die hier wel vaker voorkomt het zicht beperkt. Dan zijn zelfs de nabijgelegen ‘drie gezusters’, drie naast elkaar gelegen bergtoppen van 2651 tot 2908 meter hoogte haast niet meer te zien. Na zonsondergang trek je je terug in de auberge voor een avondmaaltijd.


Dag 4 Assekrem - Hirafouk - Cratère D’Aouksem


Je gaat naar het kleine Toeareg dorpje Hirafouk en ontdekt de huizen en tuinen, en de neolithische rotstekeningen. 


Vervolgens ga je naar de spectaculaire Aouksem krater, meer dan 500 meter breed en 300 meter diep. Op de bodem zijn afzettingen van natron, die door de lokale Toearegbevolking voor medicijnen en het produceren van tabak worden gebruikt. Na het bezoek aan de krater rijd je verder naar Mertoutek om het kamp op te zetten voor de avond. De eerste nacht onder de indrukwekkend heldere sterrenhemel.


De Toearegs


De Toearegs, of de Kel-Tamashek (sprekers van het Tamashek), zijn een nomadische groep mensen die zijn te leven in Algerije, Mali, Niger, Libië en Burkina Faso. Hun oorsprong is niet helemaal bekend, maar velen geloven dat zij eigenlijk Berbers zijn die de woestijn in trokken tijdens de Arabische invasies van Noord-Afrika. 

Toearegs zijn moslims, en een ongewoon aspect van hun cultuur is dat de mannen een soort sluier dragen die bekend staat als een tagelmoust terwijl de vrouwen de gezichten onbedekt laten. De Toearegs stonden bekend als geduchte krijgers en waren een grote belemmering voor de Franse verkenning van de Sahara in de late 19e en vroege 20e eeuw. Ze boden fel verzet tegen aantasting van hun land en bij gelegenheid slachten ze hele expedities af. Toearegmannen kunnen nog steeds gezien worden met hun traditionele zwaarden wanneer ze reizen.


Toeareggroepen in Mali en Niger zijn afgelopen jaren al betrokken geweest bij conflicten met de overheid bij pogingen om een grotere autonomie krijgen. De Toearegs die afgelopen jaar uit Libië vluchtten maken de situatie in de hele regio alleen maar ingewikkelder. Zij hebben inmiddels de macht gegrepen in Noord-Mali, al lijkt hun revolutie gekaapt te zijn door jihadisten en andere radicalen die hun kans schoon zagen.


De Algerijnse overheid heeft haar greep op de grensgebieden met Libië, Niger en Mali verstevigd om te zorgen dat de revoltes niet overslaan naar Algerije. Dat is ook de reden dat gebieden ten zuiden van Tamanrasset en Djanet voor toeristen afgesloten zijn. 


De gebieden waar deze reis door voert zijn echter dun bevolkt, en liggen buiten de zone waar Toearegrebellen zich begeven.


Dag 5 Village  Mertoutek - Oued Dahine


Je reist de Téfédest binnen, een granieten gebergte in het noorden ten westen van Atakor. Je bezoekt het dorp Mertoutek, de thuisbasis van Kel Ahaggar Touareg, en je verkent de bijbehorende palmeraies en tuinen.


Verder vind je hier oude rotstekeningen en -schilderingen. Later rijd je naar Oued Dahine waar je het kamp opslaat voor de avond.


Dag 6 Oued Ahtés - Erg Talachimte


Je reist verder door het hart van de Téfédest, een vulkanisch gebied van zwarte rotsen en zand, en diepe valleien omringd door hoge muren van rotsen en opgedroogde rivierbeddingen met wat vegetatie. Je bereikt de Oued Amrah, waar tal van kampen kunnen worden gevonden - het gebied is rijk aan oude rotsschilderingen die hier duizenden jaren geleden gemaakt zijn. Daarna rijd je naar de prachtige duinen van Talachimte waar je de nacht zult doorbrengen.


De Téfédest


200 km ten noorden van Tamanrasset, staat de Téfédest bekend als een van de mooiste streken van de Sahara, een groot gebergte afgewisseld met tal van gueltas en opgedroogde rivierbeddingen. Het staat bekend om zijn ongelooflijke rijkdom van oude rotsschilderingen. Hoewel het dorp Mertoutek de enige permanente nederzetting is binnen het gebied, wordt het bewoond door nomaden en vaak zie je hoe ze hun kuddes vee drijven. Het massief is verdeeld in twee verschillende gebieden - het zwarte en witte Téfédest, respectievelijk genoemd naar de zwarte kleur van de rotsen en de bleke zand die er domineren.


Dag 7 Garet El Djenoun - Oued Ouhet - In Tounine 


De Téfédest bereikt zijn hoogtepunt op Oudane, een 2330 meter hoge piek die plaatselijk bekend is als de Berg der Geesten. 


Je verkent het gebied met de eigen Landcruisers en daarna kom je aan bij  de duinen van Idehi Nanala. Je bent nu in de witte Téfédest, genoemd naar de kleur van het zand, op de westelijke flank van het massief. Je bezoekt de guelta van Ouhet, voor het seizoen bewoond door nomaden, met zijn dichte vegetatie en rotskunst.


Dag 8 Village Ouhet - Timakatine - Téhé N’Akli


De reis gaat verder naar Timakatine met zijn vreemde rotsformaties en gravures. Op de rotsen zie je afbeeldingen van paarden en koetsen, van neushoorns, mensen en apen. Getuigen van tijden dat de leegte hier nog geen leegte was. Daarna ga je naar Tehe N'Akli, waar je de omgeving te voet verkent voordat je het kamp opzet.


Dag 9 Téhé N’Akli - Village Arak - Belgourdane


Je gaat noordwaarts en steekt een groot aantal opgedroogde rivierbeddingen en bergen over, en dan de  Trans Saharian Highway naar het dorpje Arak. Vanaf Arak rijden we op ruwe pistes om Belgourdane te bereiken voor de nacht.


Dag 10 Belgourdane - Tassili Arakoukam - Dunes Effarlae 


Vroeg in de ochtend loop je naar de top van de pas om het plateau van Arakoukam te bereiken. Hier tref schilderingen verborgen in grotten aan en wandelt in de duinen en klautert over de rotsen. Later rijd je verder naar de prachtige duinen van Effarlae, waar je een wandeling maakt voordat je je tent weer opzet op een plek waar je fantastisch uitzicht hebt op de zandduinen en de achterliggende tafelbergen.


Dag 11 Dunes Effarlae - Tizenfelawens - Erg Mehajebat


Een prachtige rit weer, naar Tizenfelawens. Te voet ontdek je deze schilderachtige omgeving, rijk aan oude rotsschilderingen. Je bezoekt later naar de put van Tin Khalifa voordat je in de Erg Mehajebat arriveert, een prachtig gebied met zandduinen waar je vanavond kampeert.


Dag 12 Erg Mehajebat - Tin Meskis - Oulawens 


Na een korte rit door een imposant landschap met duinen en vulkanisch gesteente bereiken we de kloof van Inanna. Dit is een waar openluchtmuseum met heel veel neolithisch rotsgravures en inscripties. Onder de overhangende rotsen lunch je in de aangename schaduw. Even voorbij de kloof bezoek je de diepe waterput van Tin Meskis. Van hieruit vervolg je in de middag je weg naar de duinen van Oulawens, waar je een wandeling maakt voordat je het kamp opzet voor de nacht.


Dag 13 Oulawens - Ignougane - Tizelkoutatine


Je wordt wakker in de zandduinen, en maakt een mooie wandeling van de duinen door een wadi naar de vlakte. Je gaat dan via de mooie kloof van Ignougane, waar je ook een stukje gaat wandelen. Na de lunch weer een paar uurtjes rijden. Het kamp sla je aan het eind van de middag op in de schitterende omgeving van Tizelkoutatine.


Dag 14 Tizelkoutatine – Imhalaten - Isadalan


Na de ochtendwandeling rijd je naar een plek met mooie rotsgravures van leeuwen. De weg daarheen voert over gladde zachtzanderige pistes, waar flink vaart op gemaakt kan worden. De gebieden waar je daarna doorheen rijd heten Tiglimen en Imhalaten. De dag eindigt op een mooie plek, Isadalan, waar je geniet van de rotsformaties, duinen en weidse vlaktes.


Dag 15 Isadalan - Tamanrasset


Je rijdt door een prachtig landschap terug naar Tamanrasset, waar je in de loop van de middag neer zult strijken in hetzelfde kampement waar je twee weken geleden deze fantastische rondreis begonnen bent. Voor het eerst sinds tijden weer eens een douche! 


Als je ’s avonds de stad nog in gaat, zal je het gevoel hebben dat het een wereldstad is, bruisend van handel en van leven. En misschien is het dat ook wel. Deze avond heb je volop tijd om na te praten over je geweldige reis door de Sahara. Rond middernacht ga je naar het vliegveld waar je de terugreis aanvangt met een nachtvlucht naar Algiers.


 Dag 16 Tamanrasset – Algiers – Amsterdam 


’s ochtends vroeg kom je aan in Algiers, alwaar je overstapt op de vlucht naar Amsterdam. In het schema zoals het er nu voorstaat is het een korte overstap. Mocht het uiteindelijk een lange overstap worden (met andere vluchten dus) dan zullen we die veraangenamen door een dagkamer te boeken bij Hotel l'Aeroport.