Visum

Voor Turkmenistan heb je een visum nodig. Om de visa voor te bereiden hebben we om te beginnen een kopie van je paspoort nodig. Die ontvangen we graag sámen met je boekingsformulier.


Na boeking ontvang je van ons de benodigde formulieren en uitleg voor alle procedures. Let daarbij ook goed op de gestelde termijnen. Gezien de complexe procedure is het verplicht dit visum via Battuta Reizen te regelen. 

De kosten van het visum bedragen momenteel:


Turkmenistan: € 35 € 40 bemiddelingskosten


Deze kosten vind je dan ook op je factuur terug.


Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf geldig te zijn. Bovendien mag er geen spoor van een bezoek aan Israël in te bekennen zijn.


Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor alle landen.


Accommodatie

In Turkmenistan heb je in Ashgabat, Mary, Balkanabad en Awaza een goed hotel. In Karakala logeer je bij mensen thuis, en in Gözli Ata in een pelgrimshuis. Beide laatste overnachtingen zijn eenvoudig, maar dragen erg bij aan de sfeer. Bij de Darwaza krater wordt gekampeerd. De agent verzorgt tentjes en matrassen, zelf moet je hiervoor wel een goede slaapzak meenemen.


Geld 


In december 2013 ontving je 21,13 TMM (= Turkmeense manat) voor één euro.


We raden je aan een redelijk bedrag in contanten mee te nemen, de helft in euro’s, de helft in US dollars. Turkmenistan heeft een eigen banksysteem, dat niet is aangesloten op internationale systemen. Je kunt dus nergens geld pinnen. Je moet dus in ieder geval contant geld wisselen. 


Een creditcard kan je wel meenemen. Die kan als back-up handig zijn. 


Fooien 


In al deze landen is het gebruikelijk fooi te geven. Hotelpersoneel, gidsen en de chauffeurs van de bussen dienen zeker een fooi te krijgen. 

Verzekeringen 


Uiteraard kan je er zelf voor zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten.


Flexibiliteit 


Zoals uit de beschrijving wel blijkt zijn de omstandigheden op sommige plekken soms nog primitief. Toerisme staat daar nog in de kinderschoenen, en de voorzieningen zijn nu eens goed, dan weer eenvoudig en op de lokale markt gericht. Wegen in de bergen kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn. Dat zijn allemaal omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je nopen je reisplannen helemaal om te gooien. Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je er op instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het veel gemakkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je op deze reis kunt opdoen.


Klimaat 


Het voor- en najaar zijn de beste periodes van het jaar om naar Turkmenistan te reizen. De temperaturen in de steden en in de woestijnachtige gebieden zijn dan nog niet zo extreem hoog als in de zomer, en de nachten zijn aangenaam koel. Je moet echter ook niet te vroeg of te laat in het seizoen gaan, omdat het dan in de woestijngebieden nog koud en winters kan zijn. De zomer is uiteraard erg heet in een land als Turkmenistan.


Kleding 


Omdat je op deze reis met zowel warm als redelijk koel weer te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. In deze landen dragen mannen geen korte broeken en dat raden wij ook onze reizigers aan. Turkmenistann is bovendien op sommige plaatsen behoorlijk streng islamitisch tegenwoordig, wat voor vrouwen ook een factor is om rekening me te houden. Gedekte kleding dus. Hoofddoeken zijn in alle landen die we bezoeken zeker niet verplicht, maar het is wel handig om er een bij je te hebben, al was het maar voor de moskeeën die je kunt bezoeken. Denk ook aan goede schoenen om mee te wandelen.


Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. Harde koffers zijn erg onhandig. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bagage in de (mini)bussen.


Elektriciteit 


In Centraal-Azië kent men een voltage van 220. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er soms andere stopcontacten zijn. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms een paar dagen geen goed stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen. Denk ook aan een adapter waarmee je je batterijen tijdens het rijden via de aansteker in de auto kunt opladen. Erg handig.


Telefoon en Internet 


In Centraal-Azië zijn Internetcafés schaars, en soms moeilijker te vinden. Maar in de grotere plaatsen vind je ze uiteindelijk altijd. 


Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat over het algemeen vanuit een hotel. Sommige Nederlandse mobiele telefoonmaatschappijen hebben met deze landen een zogenaamde ‘roaming’- overeenkomst, wat betekent dat je, ook weer op een beperkt aantal plaatsen met je eigen mobiele telefoon zou kunnen bellen. We raden je aan om bij je eigen provider na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn. Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (06-48959088, alleen in gevallen van nood dus).

Fotografie

Deze landen zijn zeer fotogeniek, zowel qua natuur, architectuur als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en vraag ze toestemming. Dit geldt in versterkte mate als je vrouwen wilt fotograferen.


 

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen


Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.


Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen 


Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:


 

Tot 56 dagen voor vertrek: 


25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon


Van 56 tot 28 dagen voor vertrek: 


50% van de reissom


 

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek: 


75% van de reissomBij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: 


de volledige reissomBetalingsvoorwaarden Battuta Reizen


Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250,- per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.


In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.


Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.


Als iedere andere reisorganisatie is Battuta Reizen wettelijk verplicht zijn klanten de garantie te bieden dat zij hun betaalde reisgeld kunnen terugontvangen in het geval de reisorganisatie in financieel onvermogen zou raken. Wij hebben deze garantie geregeld via het Garantiefonds GGTO. Ten bate van de opbouw van dit fonds brengen wij onze klanten € 15 in rekening die zal worden afgedragen aan dit fonds. Zo bouwen wij in samenwerking met andere kleinschalige gespecialiseerde touroperators een fonds op dat de klant zijn garantie biedt. Voor meer informatie zie www.stichting-ggto.nl.


Prijzen 2019


Een groot deel van de inkoop, de landarrangementen, maar bijvoorbeeld ook de luchthavenbelastingen, wordt in Amerikaanse dollars berekend. Gezien het economisch klimaat is het moeilijk in te schatten hoe deze koers zich in 2016 zal ontwikkelen. Battuta Reizen behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen als koerswijzigingen daar aanleiding toe geven. Dit zal altijd expliciet vermeld worden.


Tot slot


Battuta Reizen doet naar eer en geweten zijn best zijn reizen zo goed mogelijk te organiseren. Veel van de reizen hebben echter een avontuurlijk karakter, of gaan door landen waar toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. In weer andere gebieden, zoals in bergen, kan het weer soms roet in het eten gooien. Een enkele keer kan door politieke omstandigheden een bepaald gebied of stad bereikt worden. De reisbegeleider is de aangewezen persoon om optredende problemen in overleg met de groep op te lossen. Gebeurt dit niet naar tevredenheid, dan dient de reiziger dat in eerste instantie aan de reisbegeleider kenbaar te maken. Aan het eind van de reis ontvangen de deelnemers een e-mail, waarin gevraagd zal worden wat men van de reis heeft gevonden. Problemen die niet naar tevredenheid zijn opgelost dienen binnen twee weken na terugkeer schriftelijk bij Battuta Reizen kenbaar gemaakt te worden.


 

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan contact op via info@battuta-reizen.nl.

​​