Sander Bos is actief als reisbegeleider sinds het begin van de 21ste eeuw. Hij begon met dit werk, nadat hij eerder voor langere tijd zijn rugzak om zijn schouders had gehangen en besmet was geraakt met het reisvirus, iets dat altijd al latent aanwezig was. 

Voor hem is het een uitdaging als brug te fungeren tussen de mensen van zijn eigen cultuur en die van de vreemde cultuur. Inmiddels heeft hij het voorrecht genoten reizen te begeleiden in o.a. Noord-Afrika, Midden-Oosten, China, Tibet, Centraal-Azië en andere voormalige Sovjetrepublieken.

Het fungeren als brug tussen vreemde culturen vindt eveneens zijn weerslag in het feit dat Sander afgestudeerd tolk/vertaler Russisch is. Als hij geen reizen begeleidt, is hij werkzaam als tolk/vertaler Russisch, iets wat zeker van pas zal komen op deze reis!

 

Zelf zegt Sander over deze reis:

“Rusland beschouw ik als mijn tweede vaderland. Ik hou van de taal, de Russische chlebosolstvo (gastvrijheid), de grote verscheidenheid aan landschappen, de enorme uitgestrektheid en daarmee de mogelijkheid om steeds weer te ontdekken. Het is een droom van mij om zo veel mogelijk hoeken van de grote Russische Federatie te verkennen. Naast vele andere Ruslandreizen heb ik in het voorjaar van 2015 in dit kader het prachtige gebied van Russisch Karelië bezocht als Battuta-reisbegeleider, en eerder begeleidde ik in 2008 al eens een eclipsreis diep in Siberië. We maakten de zonsverduistering mee op de steppes van het Altaigebergte, nabij de grens met Kazachstan en Mongolië. Dat was een zeer bijzondere ervaring! Maar Siberië is groot, en deze kans om in de winter het Bajkelmeer te gaan bezoeken, samen met andere reizigers die net als ik gefascineerd zijn door Rusland, laat ik mij natuurlijk niet ontglippen! Ga je met mij mee?”