NB Op het moment van schrijven (oktober 2021) laat Iran nog geen toeristen toe i.v.m. de coronacrisis, die in Iran behoorlijk heeft toegeslagen. De verwachting is wel dat de grenzen binnenkort weer geopend zullen worden. Welke coronamaatregelen zullen gelden op het moment van de reis zelf, is nu nog ongewis. Uiteraard houden we ons op de hoogte en zullen tijdig checken of de reis in oktober 2022 daadwerkelijk doorgang kan vinden en onder welke exacte voorwarden. Zie opmerkingen onder "Coronamaatregelen Iran", "Reisadvies MinBuZa" en bij "Verzekeringen".

Ondertussen is het gewoon mogelijk de reis te boeken of een optie te nemen.

Vluchtschema 2022

TK 1958                       zondag 9 oktober      Amsterdam - Istanbul               14.45 - 20.10

TK 874                         zondag 9 oktober      Istanbul - Teheran                     21.10 - 00.45 1

TK 893                         zondag 31 oktober    Isfahan - Istanbul                        03.10 - 05.20

TK 1951                       zondag 31 oktober    Istanbul - Amsterdam                 07.25 - 09.55

Dit vluchtschema is onder voorbehoud, uiterlijk twee weken voor vertrek ontvang je het definitieve schema in je vertrektijdenbrief.

Visum

Tegenwoordig zijn de visumprocedures voor Iran aanzienlijk versimpeld. Je kunt zelf online een Visa Application Submission Notice aanvragen, een soort van visumautorisatie. Deze ontvang je dan al snel. Met deze Notice kan je bij de ambassade in Den Haag je visum gaan aanvragen, maar liever hebben we dat je dat via het visumbureau van Battuta Reizen laat lopen.

Je betaalt dan € 50 voor het visum en € 35 bemiddelingskosten voor het visumbureau. Bij boeking ontvang je een handleiding en een visumvoucher voor de verdere afhandeling van de visumaanvraag.

Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Iran geldig te zijn. Bovendien mag er geen spoor van een bezoek aan Israël in te bekennen zijn.

Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de websites www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor Iran.

Coronamaatregelen Iran

Iran is zwaar getroffen door de coronacrisis en komt er moeizaam uit. Dat heeft te maken met beperkte middelen, en met het werken met Chinese coronavaccins. Op het moment van schrijven (oktober 2021) is grofweg een derde van de lokale bevolking gevaccineerd. Iran laat nu nog geen toeristen toe, maar het lijkt erop dat binnen afzienbare tijd de grenzen weer voorzichtig zullen worden opengesteld. Reken erop dat je alleen visa zult kunnen krijgen als je volledig gevaccineerd bent, en dat je waarschijnlijk ook nog een PCR-test moet doen vlak voor vertrek. Net als nu zullen er volgend jaar ter plekke nog coronamaatregelen gelden, met name ten aanzien van het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes. Uiteraard houden wij de vinger aan de pols, en zullen de reizigers tijdig informeren.

Reisadvies MinBuZA

De reiscode voor Iran staat op dit moment (oktober 2021) op de website van ons eigen Ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds op Oranje - voor de gebieden waar wij gaan komen - dus ook dat houden we in de gaten. Grofweg geldt dat wat nu Oranje is normaal gesproken - zonder corona dus - Geel is. Standaard Rood zijn de grensgebieden en het zuidoosten, het gebied grenzend aan Pakistan. De regio rond Shiraz, die momenteel (oktober 2021) ook Rood is, is normaal gesproken gewoon Geel. Dit stukje code Rood wordt niet beschreven, maar we nemen aan dat dit coronagerelateerd is. Onze reis voert volledig door het gebeid dat nu Oranje kleurt, en normaal gesproken reiscode Geel heeft.

Kijk zelf ook regelmatig naar dit advies om op de hoogte te blijven. 

Reisbegeleiding

Sibren Oosterhaven dus!

Vervoer

De hele reis wordt uitgevoerd met airco (mini)bussen. Afhankelijk van de grootte van de groep reis je met één, en soms met twee bussen. De excursies zullen met deze zelfde bussen worden uitgevoerd. Voor de twee dagen in de Kalutswoestijn gebruiken we 4x4's. Verder gebruiken we ferry’s om de eilanden Qeshm en Hormoz te bereiken.

Accommodatie

Deze reis verblijf je 18 nachten in middenklasse hotels. Het niveau van de hotels in Iran is wisselend. De laatste jaren stijgt het niveau wel, al zijn er altijd plekken waar de keuze beperkt is. Deze reis maken we ook gebruik van homestays, 2 nachten, in de Kalutswoestijn en in Varzaneh. Dekens zullen hier aanwezig zijn, maar een lakenzak is wel aanbevolen. In Varzaneh is dat inclusief ontbijt, in Kaluts half board. De eerste nacht in de Kalutswoestijn gaan we wildkamperen, ook daar zijn dekens bij aanwezig, en het is full board.

Als je gewoon op indeling boekt deel je een kamer met een andere reiziger van dezelfde sekse. Wil je een gegarandeerde eenpersoonskamer dan betaal je een toeslag. De eenpersoonstoeslag die je betaalt bedraagt € 500. 

Geld

In oktober 2021 ontving je officieel 48.490 IRR (Iraanse riaal) voor één euro. 

Zakgeld

Als zakgeld voor deze reis adviseren wij ongeveer een bedrag van € 450 p.p. We raden je aan dit bedrag in contanten mee te nemen, liefst nog iets extra ter reserve. Iran heeft een eigen banksysteem dat niet is aangesloten op internationale systemen. Je kunt dus nergens geld pinnen. Je moet dus in ieder geval contant geld wisselen. Een creditcard kan je wel meenemen. In Iran kan je er niet veel mee, maar als back-up kan het handig zijn.

Fooien

In Iran is het gebruikelijk fooi te geven. Hotelpersoneel en de chauffeurs van de bussen dienen zeker een fooi te krijgen. Als daar behoefte aan is kan de reisbegeleider een centrale fooienpot instellen in overleg met de groep.

Verzekeringen

Uiteraard ben je als deelnemer verplicht er zelf voor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten.

NB In de periode van de coronacrisis hebben veel reis en/of annuleringsverzekeringen hun voorwaarden aangepast, voor zover het ging om de interpretatie van de reisadviezen van de Nederlandse Overheid (Iran). Inmiddels worden de voorwaarden weer langzaam aan genormaliseerd. Onze eigen verzekeraar Allianz dekt weer alle 'gewone' medische kosten, ook als het om kosten ten gevolge van corona gaat, en ook als dat plaastvindt in een gebied met code Oranje. De zogenaamde Quarantainedekking is nog beperkt tot landen met code Groen of Geel. Een reis annuleren, omdat bij je zelf corona is geconstateerd is inmiddels ook weer gedekt. Een verandering in het reisadvies van MinBuZa dan weer niet.

Zie hier een aantal antwoorden op veelgestelde vragen bij Allianz. Daar staat ook een handig overzicht wat wel en wat niet gedekt is bij welke reiscode.

Flexibiliteit

Zoals uit de beschrijving wel blijkt zijn de omstandigheden op sommige plekken soms nog primitief. Toerisme staat daar nog in de kinderschoenen, en de voorzieningen zijn nu eens goed, dan weer eenvoudig en op de lokale markt gericht. Wegen in de bergen kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn. Dat zijn allemaal omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je nopen je reisplannen helemaal om te gooien. Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je erop instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het tien keer makkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je in Iran kunt opdoen.

Klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes van het jaar om naar Iran te reizen. De temperaturen in de steden en op de hoogvlaktes zijn dan nog niet zo extreem hoog als in de zomer, en de nachten zijn aangenaam koel. De winterse kou die de hoogvlaktes teistert duurt van eind oktober tot en met maart.

Kleding 

Omdat je op deze reis met zowel warm als redelijk koel weer te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. In Iran dragen mannen geen korte broeken en dat raden wij ook onze reizigers aan. Iran is bovendien een streng islamitisch land, wat voor vrouwen ook een factor is om rekening me te houden. Het dragen van een hoofddoek en wijdvallende, verhullende kleding is hier bij wet verplicht. Zorg dat je je hoofddoek en wijde jas in je handbagage hebt, want die moet je al aan bij aankomst op de luchthaven van Ahwaz. 

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. Harde koffers zijn erg onhandig. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bagage in de (mini)bussen.

Elektriciteit

In Iran kent men een voltage van 220. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er soms andere stopcontacten zijn. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms geen goed stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen.

Telefoon en Internet

In Iran zijn internetcafés schaars, en soms moeilijker te vinden. Maar in de grotere plaatsen vind je ze uiteindelijk altijd. Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat over het algemeen vanuit een hotel. Sommige Nederlandse mobiele telefoonmaatschappijen hebben met Iran een zogenaamde ‘roaming’-overeenkomst, wat betekent dat je, ook weer op een beperkt aantal plaatsen met je eigen mobiele telefoon zou kunnen bellen. We raden je aan om bij je eigen provider na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn. Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (06-48959088, alleen in gevallen van nood dus).

Fotografie

Iran is zeer fotogeniek, zowel qua natuur, architectuur als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en vraag ze toestemming. Dit geldt in versterkte mate als je vrouwen wilt fotograferen!

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen

Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.

Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen 

Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

Tot 56 dagen voor vertrek: 

25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon.

Van 56 tot 28 dagen voor vertrek: 

50% van de reissom.

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek: 

75% van de reissom.

Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: 

de volledige reissom.

Betalingsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250,- per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.

Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.

Als iedere andere reisorganisatie is Battuta Reizen wettelijk verplicht zijn klanten de garantie te bieden dat zij hun betaalde reisgeld kunnen terugontvangen in het geval de reisorganisatie in financieel onvermogen zou raken. Wij hebben deze garantie geregeld via het Garantiefonds GGTO. Ten bate van de opbouw van dit fonds brengen wij onze klanten € 7,50 per reiziger in rekening, die zal worden afgedragen aan dit fonds. Zo bouwen wij in samenwerking met andere kleinschalige gespecialiseerde touroperators een fonds op dat de klant zijn garantie biedt. Voor meer informatie zie de website van Garantiefonds GGTO

Afgeblazen groepsreizen

Wanneer een groepsreis het vereiste aantal minimumdeelnemers niet haalt, wordt uiterlijk vier weken voor vertrek de reis afgeblazen. Battuta Reizen helpt dan met het zoeken van een alternatief, en als dat niet voldoet, of daar geen behoefte aan bestaat, worden per omgaande de reeds betaalde reisgelden op de rekening van de klant teruggestort (m.u.v. de eventueel betaalde annuleringsverzekeringspremie).

Prijzen 2022

Een groot deel van de inkoop, de landarrangementen, maar bijvoorbeeld ook de luchthavenbelastingen, wordt in Amerikaanse dollars berekend. Gezien het economisch klimaat is het moeilijk in te schatten hoe deze koers zich in 2022 zal ontwikkelen. Battuta Reizen behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen als koerswijzigingen daar aanleiding toe geven. Dit zal altijd expliciet vermeld worden.

Tot slot

Battuta Reizen doet naar eer en geweten zijn best zijn reizen zo goed mogelijk te organiseren. Veel van de reizen hebben echter een avontuurlijk karakter, of gaan door landen waar toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. In weer andere gebieden, zoals in bergen, kan het weer soms roet in het eten gooien. Een enkele keer kan door politieke omstandigheden een bepaald gebied of stad bereikt worden. De reisbegeleider is de aangewezen persoon om optredende problemen in overleg met de groep op te lossen. Gebeurt dit niet naar tevredenheid, dan dient de reiziger dat in eerste instantie aan de reisbegeleider kenbaar te maken. Aan het eind van de reis ontvangen de deelnemers een e-mail, waarin gevraagd zal worden wat men van de reis heeft gevonden. Problemen die niet naar tevredenheid zijn opgelost dienen binnen twee weken na terugkeer schriftelijk bij Battuta Reizen kenbaar gemaakt te worden.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan contact op via info@battuta-reizen.nl.