Sibren Oosterhavenis een reisbegeleider in hart en nieren, en sinds 2001 heeft hij veel reizen begeleid in het Midden-Oosten (Syrië, Libanon, Jordanië, Jemen, Iran en Oman), in Zuid-Azië (Pakistan, Nepal, Sri Lanka en India). Naast het Indiaas subcontinent is het Midden-Oosten dan ook zijn specialiteit. 

En het is weer hoog tijd om het Midden-Oosten opnieuw te gaan verkennen, dat was Sibren met Battuta eens. Syrië is uiteraard nog steeds off-limits, vandaar dat we nu uitkomen op Libanon, waar Sibren eerder geweest is voor de tijd der troebelen.

Libanon heeft de rust binnen zijn grenzen grotendeels weten te bewaren, ondanks de gigantische druk van het vluchtelingenprobleem en je kunt er veilig rondreizen. En voor Sibren wordt het een trip down memory lane...    

Je kunt er dus verzekerd van zijn dat de reisbegeleider er zin in heeft, en vol enthousiasme zijn liefde voor het Midden-Oosten met je zal delen!

Zelf zegt Sibren over deze reis:

"Als reisbegeleider ben ik ooit begonnen in het Midden-Oosten en kwam vaak en graag in Libanon, tot de crisis in Syrië. Nu het in de regio weer een stuk rustiger is geworden wordt het hoog tijd om de draad weer op te pikken met deze mooie reis door dit verrassende land. Libanon is een Arabisch land maar in landschap en cultuur van de mensen doet het eerder denken aan zuid Europa. Hoewel het klein is (ongeveer zo groot als Friesland, Groningen en Drenthe bij elkaar) is het erg divers in landschappen en heeft het maar liefst drie klimaten. Het ligt aan de middellandse zee maar vrijwel meteen na de kust beginnen de hoge bergen. In dat gebied ligt ook de prachtige Qadisha vallei waar we een wandeling maken langs kloosters en in de buurt liggen nog een paar stukjes Libanees Cederwoud. En achter de bergen ligt dan de vruchtbare Bekaa vallei.

Er zijn relatief veel overblijfselen uit het verleden te vinden bv. uit de tijd van de Feniciers en de Romeinen (bv. in Sidon, Tyrus en Byblos en het prachtige Baalbak). Beirut is dan weer een bruisende en moderne stad en is prachtig hersteld na de burgeroorlog. Het staat daarmee in groot contrast met de stad Tripoli in het noorden die een veel meer Arabische sfeer heeft. Libanon staat verder bekend om de lekkerste keuken van de Arabische wereld, en ze maken er ook nog eens heerlijke wijnen ;-). Al met al een erg divers en verrassend land en ik heb er heel veel zin in om er weer terug te komen!"