NB Op het moment van schrijven (oktober 2021) laat Saoedi-Arabië alweer toeristen toe. Visa kunnen eenvoudig online aangevraagd worden, en met een PCR-test 72 uur voor vertrek, of, beter nog, volledig gevaccineerd, ben je gewoon welkom. Welke coronamaatregelen zullen gelden op het moment van de reis zelf, is nu nog ongewis. Op dit moment is eigenlijk alles mogelijk, zij het dat je op publieke plekken vaak nog mondmaskers moet dragen. Uiteraard houden we ons op de hoogte en zullen tijdig checken of de reis in maart 2022 daadwerkelijk doorgang kan vinden en onder welke exacte voorwaarden. We gaan daar op dit moment wel van uit! Zie ook nog diverse opmerkingen onder "Praktisch". Het is dus gewoon mogelijk de reis te boeken of een optie te nemen: de kans dat de reis in maart door kan gaan achten we heel groot. Zie opmerkingen onder "Coronamaatregelen Saoedi-Arabië", "Reisadvies MinBuZa" en bij "Verzekeringen".

Vluchtschema

TK 1952    zaterdag 19 maart     Amsterdam - Istanbul    12.10 - 17.30

TK 140       zaterdag 19 maart    Istanbul - Riyad            20.50 - 01.00  1

SV 1327    maandag 21 maart    Riyad - Hail                  11.50 - 12.55

SV 1575    zondag 27 maart       al-Ula - Riyad               11.25 - 12.55

SV 1673    zondag 27 maart       Riyad - Abha                14.30 - 16.10

SV 1643    dinsdag 29 maart      Abha - Jeddah             08.00 - 09.15

TK 97        donderdag 31 maart  Jeddah - Istanbul          06.20 - 10.00

TK 1953    donderdag 31 maart  Istanbul - Amsterdam    14.45 - 17.15

Dit vluchtschema is onder voorbehoud, uiterlijk twee weken voor vertrek ontvang je het definitieve schema in je vertrektijdenbrief.

Genoemde vluchten zijn onze voorkeursvluchten, zodat het programma goed past. Het kan zijn dat we, bijvoorbeeld om financiële redenen op het moment van boeking, of beschikbaarheid, uitkomen bij andere (met name binnenlandse) vluchten dan deze. In Saoedi-Arabië zijn er meerdere luchtvaartmaatschappijen en vaak meerdere vluchten per dag, vooral op de hoofdroutes.

Visum

Het visum voor Saoedi-Arabië kan je zelf online aanvragen. De procedure is naar relatief eenvoudig.

Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Saoedi-Arabië geldig te zijn. Bovendien mag er geen spoor van een bezoek aan Israël in te bekennen zijn.

De kosten bedragen 300 SAR plus 180 SAR voor een verplichte ziektekostenverzekering. Bij deze kosten komen nog BTW en proceskosten, dus hoeveel het uiteindelijke exacte bedrag is, is niet te zeggen. 480 SAR staat gelijk aan € 113. De kosten worden met je pinpas of creditcard voldaan. Let er wel op dat je het juiste visum selecteert, want anders kan je duurder uit zijn (bijvoorbeeld voor een multiple entry visum). De verplichte ziektekostenbverzekering dekt ook kosten ten gevolge van corona, mocht je dat tijdens de reis oplopen.

Ruim voor vertrek ontvang je van ons hierover verdere instructies.

Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor Saoedi-Arabië.

Coronamaatregelen Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is relatief mild getroffen door de coronacrisis. Er was een flinke piek in de zomer van 2020 en een kleinere piek in de zomer van 2021. Op het moment van schrijven (oktober 2021) is grofweg een derde van de lokale bevolking gevaccineerd. Er worden op dit moment nog maar enige tientallen besmettingen per dag geconstateerd. Saoedi-Arabie2 heeft dus zijn grenzen ook weer opengesteld voor toeristen. Je mag het land binnen als je volledig gevaccineerd bent, of als je binnen 72 uur voor vertrek een PCR-test hebt gedaan. Je hoeft sowieso niet in quarantaine. De verplichte ziektekostenverzekering, die je bij je e-visum moet aanschaffen, dekt ook medische kosten ten gevolgen van een COVID-19-besmetting.

Net als nu zullen er volgend jaar ter plekke nog coronamaatregelen gelden, met name ten aanzien van het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes. Uiteraard houden wij de vinger aan de pols, en zullen de reizigers tijdig informeren.

Reisadvies MinBuZA

De reiscode voor Saoedi-Arabië staat op dit moment (oktober 2021) op de website van ons eigen Ministerie van Buitenlandse Zaken als een van de eerste landen op Geel, onze hele reis valt binnen die reiscode, met als enige uitzondering de stad Abha, waar reiscode Oranje geldt. Dit is niet coronagerelateerd. 

Kijk zelf ook regelmatig naar dit advies om op de hoogte te blijven. 

Vervoer

De reis wordt deels uitgevoerd met een airco (min-)bus, deels met 4-wheeldrives. Dat laatste doen we in de omgeving van Tabuk en Abha, zodat we daar ook op afgelegener plekken kunnen komen, waar je niet met de bus komt. Uiteraard zitten daar ook stukken off-the-road bij. En zonder 4-wheeldrives zou een verkenning van de mooie Wadi Hisma ook niet mogelijk zijn.

Daarnaast maken we gebruik van drie binnenlandse vluchten.

Accommodatie

Deze reis verblijf je tien nachten in hotels op middenklasse niveau, 3 tot 4 sterren. De hotels zijn over het algemeen goed en centraal gelegen. Wij doen ons uiterste best om binnen de marge van een redelijke prijs zo’n goed mogelijke accommodatie te vinden. We hebben de verleiding weerstaan om voor 5 sterren te gaan, zoals men in Saoedi-Arabië normaal vindt. 

In Wadi Hisma gaan we wildkamperen: de lokale agent verzorgt tentjes en matrasjes, zelf neem je een goede slaapzak mee. Uiteraard is het avondeten hierbij inbegrepen, daar gaat een kok voor mee.

In al-Ula overnachten we in een als bedoeïenkamp vermomd hotel, maar wel midden in de woestijn op een hele mooie plek.

Als je gewoon op indeling boekt deel je een kamer met een andere reiziger van dezelfde sekse. Wil je een gegarandeerde 1-persoonskamer dan betaal je een toeslag. De 1-persoonstoeslag die je betaalt bedraagt € 1.000. Deze toeslag geldt voor alle hotelovernachtingen. Uiteraard krijg je dan ook een eigen tentje.

Eten 

De hotels zijn geboekt op basis van logies en ontbijt. Lunchen en avondeten doen we dus waar we willen. Lunches zijn eigenlijk altijd onderweg, en vaak zal dat een broodje zijn bij een lokaal fastfoodrestaurant, waar het land mee bezaaid is. Soms nemen we ook een picknick mee, en een enkel keertje gaan we bij een lokale familie thuis eten.

Voor het avondeten zijn we soms op het hotel aangewezen, maar dat is niet geboekt: je kunt er dus altijd voor kiezen om er op uit te gaan.

Restaurants hebben in Saoedi-Arabië normaal gesproken een familiekamer: daar kunnen vrouwen terecht, al dan niet in gezelschap van hun man en kinderen. De gewone ruimte is alleen voor mannen. Veel fastfoodrestaurants hebben geen familieruimte, dus hoe dat gaat uitpakken zullen we ter plekke moeten zien. Feit is dat de verplichting dat vrouwen alleen in familiekamers terecht kunnen onlangs is afgeschaft. Maar dit is een van die dingen die nog maar net nieuw is, en nog niet ingedaald.

Geld

In oktober 2021 ontving je 4,36 SAR (= Saoedische Riyal) voor één euro. 

In Saoedi-Arabië kan je zeker in de grote steden lokale valuta pinnen. Soms moet je wel zoeken voor een werkende pinautomaat. Neem daarom een behoorlijk deel van het aanbevolen zakgeld toch in contanten mee. Dat kan gewoon in contante euro’s. Een creditcard kan je wel meenemen, daar kan je op veel plekken mee terecht. Als back-up echter kan het ookhandig zijn.

Zakgeld

Als zakgeld voor deze reis adviseren wij ongeveer een bedrag van € 650 p.p. Dit is nog een schatting. Eten is niet duur, maar we moeten natuurlijk ook fooien geven. Als we ter plekke een extra excursie verzinnen kan dat ook nog wel eens duur zijn.

Fooien

Zoals in veel andere Arabische landen is het in Saoedi-Arabië gebruikelijk fooien te geven. Hotelpersoneel en de chauffeurs dienen zeker een fooi te krijgen. De gids ook natuurlijk. Als daar behoefte aan is kan de reisbegeleider een centrale fooienpot instellen in overleg met de groep, eventueel gecombineerd met een pot voor gezamenlijke maaltijden.

Verzekeringen

Uiteraard ben je als deelnemer verplicht er zelf voor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten.

NB In de periode van de coronacrisis hebben veel reis- en/of annuleringsverzekeringen hun voorwaarden aangepast, voor zover het ging om de interpretatie van de reisadviezen van de Nederlandse Overheid (Saoedi-Arabië). Inmiddels worden de voorwaarden weer langzaam aan genormaliseerd. Onze eigen verzekeraar Allianz dekt weer alle 'gewone' medische kosten, ook als het om kosten ten gevolge van corona gaat, en ook als dat plaastvindt in een gebied met code Oranje. De zogenaamde Quarantainedekking is nog beperkt tot landen met code Groen of Geel. Een reis annuleren, omdat bij je zelf corona is geconstateerd is inmiddels ook weer gedekt. Een verandering in het reisadvies van MinBuZa dan weer niet.

Zie hier een aantal antwoorden op veelgestelde vragen bij Allianz. Daar staat ook een handig overzicht wat wel en wat niet gedekt is bij welke reiscode.

Flexibiliteit

Wegen in de bergen kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn. Politieke onrust of demonstraties leiden ertoe dat de politie ineens toeristen weghoudt van bepaalde plaatsen. Dat zijn allemaal omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je nopen je reisplannen helemaal om te gooien. Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je erop instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het tien keer makkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je in Saoedi-Arabië kunt opdoen.

Klimaat

Reizen naar Saoedi-Arabië zijn gedurende het hele jaar mogelijk. De winter en het voor- en najaar zijn de aangenaamste periodes. Zomers zijn erg heet. Eind maart, begin april rekenen we op dagtemperaturen van rond de 30 C, en nachttemperaturen 10 tot 15 graden lager. Neem iets warms mee voor een eventuele frisse avond. 

Ook in Abha zal het frisser zijn, zeker als we de bergen verder ingaan. Tot slot zitten we aan het eind van het regenseizoen, waar we hopelijk niet te veel last van hebben. Normaal gesproken is dat dan vooral in de bergen in Abha, waar je ook vaak met mist te maken krijgt.

Kleding 

Omdat je op deze reis met zowel warm als redelijk koel weer te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. Laagjes zijn handig in dit seizoen, en iets warms voor de avonden ook. 

Zoals eerder gezegd is de abaya, de alles bedekkende zwarte jurk voor vrouwen, niet meer verplicht voor toeristen. Wel moet je je als vrouw bedekt met ruimvallende kleding kleden. Geen blote armen en voeten. Ook geen overdadige sierraden. Een hoofddoek kan handig zijn in sommige situaties, maar is alleen verplicht als je een moskee in zou gaan, wat niet slechts bij hoge uitzondering mogelijk is. Maar neem hem wel mee, want ook als je bij mensen thuis op bezoek gaat is het raadzaam hem te dragen. En mocht je het prettig vinden om minder op te vallen en toch een abaya willen: er zijn overal winkels waar je uitgebreide keuze hebt in een scala van zwarte jurken, al dan niet voorzien van glittertjes en borduursels.

Voor mannen geldt iets vergelijkbaars: lange broeken zijn de norm, korte broeken draagt men niet. Sierraden dragen door mannen wordt ook niet altijd gewaardeerd.

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. 

Denk aan de slaapzak voor de kampeerovernachting, en neem daar ook een zaklamp voor mee. Overig kampeer- en keukengerei wordt voor die nacht verzorgd.

Denk vooral ook aan goede wandelschoenen, en bescherming tegen de vaak felle zon.

Elektriciteit

In Saoedi-Arabië kent men een voltage van 220. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er meestal andere stopcontacten zijn, de Engels vierkante driepootsvariant. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms een dag geen stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen. Denk ook aan een usb-adapter, dat kan soms van pas komen.

Telefoon en internet    

Vrijwel alle hotels beschikken over wifi. Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat het voordeligst vanuit een hotel. Je mobiele telefoon kan je in principe ook vrijwel overal gebruiken, maar check van tevoren wel even de kosten bij je provider. 

Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (06-48959088, alleen in gevallen van nood dus).

Fotografie

Saoedi-Arabië is een zeer fotogeniek land, zowel qua natuur, architectuur als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en zoek eerst contact en vraag ze toestemming. Let ook op aanwijzingen van de lokale gids. Zeker als je ergens aankomt, bij mensen thuis bijvoorbeeld, is het wel zo aardig eerst de camera ingepakt te houden en eerst contact te leggen en pas in tweede instantie te vragen of je foto's mag nemen. 

Vrouwen fotograferen is sowieso uit den boze: let daar ook op als je op straat foto’s maakt, want  ook dan willen vrouwen vaak niet op de foto.

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen

Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.

Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen 

Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

Tot 56 dagen voor vertrek: 

25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon

Van 56 tot 28 dagen voor vertrek: 

50% van de reissom

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek: 

75% van de reissom

Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: 

de volledige reissom

Betalingsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250,- per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.

Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.

Garantiefonds GGTO

Als iedere andere reisorganisatie is Battuta Reizen wettelijk verplicht zijn klanten de garantie te bieden dat zij hun betaalde reisgeld kunnen terugontvangen in het geval de reisorganisatie in financieel onvermogen zou raken. Wij hebben deze garantie geregeld via het Garantiefonds GGTO. Ten bate van de opbouw van dit fonds brengen wij onze klanten € 15 per boeking in rekening die zal worden afgedragen aan dit fonds. Zo bouwen wij in samenwerking met andere kleinschalige gespecialiseerde touroperators een fonds op dat de klant zijn garantie biedt. Voor meer informatie zie www.stichting-ggto.nl.

Afgeblazen groepsreizen

Wanneer een groepsreis het vereiste aantal minimumdeelnemers niet haalt, wordt uiterlijk vier weken voor vertrek de reis afgeblazen. Battuta Reizen helpt dan met het zoeken van een alternatief, en als dat niet voldoet, of daar geen behoefte aan bestaat, worden per omgaande de reeds betaalde reisgelden op de rekening van de klant teruggestort (m.u.v. de eventueel betaalde annuleringsverzekeringspremie).

Prijzen 2022

Een groot deel van de inkoop, de landarrangementen, maar bijvoorbeeld ook de luchthavenbelastingen, wordt in Amerikaanse dollars berekend. Gezien het economisch klimaat is het moeilijk in te schatten hoe deze koers zich in 2022 zal ontwikkelen. Battuta Reizen behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen als koerswijzigingen daar aanleiding toe geven. Dit zal altijd expliciet vermeld worden. 

Voorbehoud prijs

Omdat de reiswereld bijna twee jaar heeft stilgelegen, is het op dit moment niet te overzien of er in de loop van 2022 zich nog onverwachte prijsstijgingen zullen voordoen. Mochten die zich voordoen, en wij het noodzakelijk achten om een en ander door te berekenen, dan word je hier tijdig van op de hoogte gesteld. Mocht je niet akkoord gaan, dan kan de res kosteloos geannuleerd worden.

Tot slot

Battuta Reizen doet naar eer en geweten zijn best zijn reizen zo goed mogelijk te organiseren. Veel van de reizen hebben echter een avontuurlijk karakter, of gaan door landen waar toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. In weer andere gebieden, zoals in bergen, kan het weer soms roet in het eten gooien. Een enkele keer kan door politieke omstandigheden een bepaald gebied of stad bereikt worden. De reisbegeleider is de aangewezen persoon om optredende problemen in overleg met de groep op te lossen. Gebeurt dit niet naar tevredenheid, dan dient de reiziger dat in eerste instantie aan de reisbegeleider kenbaar te maken. Aan het eind van de reis ontvangen de deelnemers een e-mail, waarin gevraagd zal worden wat men van de reis heeft gevonden. Problemen die niet naar tevredenheid zijn opgelost dienen binnen twee weken na terugkeer schriftelijk bij Battuta Reizen kenbaar gemaakt te worden.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan contact op via info@battuta-reizen.nl