Vlucht

TK 1958           donderdag 24 november           Amsterdam - Istanbul                14.45 - 20.10

TK 708             donderdag 24 november           Istanbul - Lahore                       21.35 - 04.50  1

TK 715             zaterdag 10 december              Karachi - Istanbul                      06.50 - 11.15

TK 1953           zaterdag 10 december              Istanbul -  Amsterdam               14.55 - 16.35

Vluchtschema is onder voorbehoud

 

 

Visum

Visa voor Pakistan kosten € 72, plus € 55 bemiddelingskosten. Wij kunnen je helpen met de procedures, want het vergt nogal wat papierwerk. We doen dit in samenwerking met ons visumbureau. 

 

We vragen je bij het boekingsformulier ook een kopie van je paspoort bij te voegen, zodat wij de paspoortgegevens aan onze lokale agent kunnen doorgeven. 

 

Bij boeking ontvang je een handleiding en een visumvoucher voor de verdere afhandeling van de visumaanvraag.

 

Je paspoort dient tot minimaal zes maanden na je verblijf in Pakistan geldig te zijn. 

 

Vaccinaties

Voor vaccinaties is het altijd goed om eerst bij je huisarts of bij de lokale GG&GD langs te gaan. Op de website www.lcr.nl vind je een algemeen vaccinatieadvies voor Pakistan.

 

 

 

COVID-19

Ook Pakistan is zwaar getroffen door de coronacrisis, maar komt er nu langzaam maar zeker uit. Op het moment van schrijven (april 2022) is grofweg een twee-derde (61%) van de lokale bevolking gevaccineerd. Pakistan laat in 2022 weer toeristen toe. Reken erop dat je alleen visa zult kunnen krijgen als je volledig gevaccineerd bent, en dat je waarschijnlijk ook nog een PCR-test moet doen vlak voor vertrek. Wellicht zullen er in november ter plekke nog/weer coronamaatregelen gelden, met name ten aanzien van het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes en in (openbaar) vervoer. Uiteraard houden wij de vinger aan de pols, en zullen de reizigers tijdig informeren. 

 

NB Ongeveer 6 weken voor vertrek nemen we alle maatregelen nog een keer door, en stellen jullie op de hoogte van de actuele formaliteiten. Dat valt samen met de briefing over de visumprocedure.

 

Reisadvies MinBuZA

De reiscode voor Pakistan staat op dit moment (april 2022) op de website van ons eigen Ministerie van Buitenlandse Zaken grotendeels op oranje, Hetgeen betekent dat onze regering reizen ontraadt. Wij hebben de afgelopen jaren veel reiservaring opgedaan in deze gebieden, en achten reizen wel mogelijk. Onze lokale agent is goed thuis in de regio, reist regelmatig door deze regio en houdt de vinger aan de pols. Zijn advies is voor ons doorslaggevend. 

 

Kijk zelf ook regelmatig naar dit Reisadvies Pakistan om op de hoogte te blijven. 

 

Reisbegeleiding

Ellen Romeijn dus!

 

Vervoer

De hele reis wordt uitgevoerd met airco (mini)bussen. Afhankelijk van de grootte van de groep reis je met een, en soms met twee bussen. De excursies zullen met deze zelfde bussen worden uitgevoerd. 

 

Accommodatie

Gedurende deze reis verblijf je in goede centraal gelegen middenklasse hotels. Deze hotels liggen vaak op de juiste plek, en worden goed gemanaged. Als je gewoon op indeling boekt deel je een kamer met een andere reiziger van dezelfde sekse. Een gegarandeerde eenpersoonskamer kan je boeken. Kosten daarvoor bedragen € 650.

 

Geld

In april 2022 ontving je 196 Pakistaanse rupee (PKR) voor één euro. 

 

Zakgeld

Als zakgeld voor deze reis adviseren wij ongeveer een bedrag van € 400 p.p. We raden je aan een deel van dit bedrag in contanten (euro’s) mee te nemen. Op deze reis kan je in de meeste steden pinnen, maar op sommige plaatsen niet. Daarom dus toch minimaal de helft ook in contanten meenemen, voor het geval je ergens anders geld moet wisselen. Een creditcard kan je ook meenemen, want die kan zeker als back-up handig zijn.

 

Fooien

In Pakistan is het gebruikelijk fooien te geven. Het afronden van te betalen bedragen voldoet meestal. Hotelpersoneel en de chauffeurs van de bussen dienen echter wel een royalere fooi te krijgen. Als daar behoefte aan is kan de reisbegeleider een centrale fooienpot instellen in overleg met de groep.

 

 

 

 

 

 

Verzekeringen

Uiteraard ben je als deelnemer verplicht er zelf voor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. Eventueel kunnen wij voor je een reis- en/of annuleringsverzekering bij onze partner Allianz Global Assistance afsluiten. 

 

NB In de periode van de coronacrisis hebben veel reis en/of annuleringsverzekeringen hun voorwaarden aangepast, voor zover het ging om de interpretatie van de reisadviezen van de Nederlandse Overheid. Inmiddels worden de voorwaarden weer langzaamaan genormaliseerd. Onze eigen verzekeraar Allianz dekt weer alle 'gewone' medische kosten, ook als het om kosten ten gevolge van corona gaat, en ook als dat plaatsvindt in een gebied met code Oranje. De zogenaamde Quarantainedekking is nog beperkt tot landen met code Groen of Geel. Een reis annuleren, omdat bij jezelf corona is geconstateerd is inmiddels ook weer gedekt. Een verandering in het reisadvies van MinBuZa dan weer niet.

 

Zie hier een aantal antwoorden op veel gestelde vragen bij Allianz. Daar staat ook een handig overzicht wat wel en wat niet gedekt is bij welke reiscode.

 

Flexibiliteit

Zuid-Pakistan is lange tijd niet door Westerse toeristen aangedaan. Er zijn volop hotels, maar die zijn vooral gericht op de lokale markt en op het zakenleven. Toerisme staat dus nog in de kinderschoenen, en de voorzieningen zijn nu eens goed, dan weer eenvoudig. Wegen in de bergen of juist langs de rivieren kunnen na slecht weer ineens onbegaanbaar zijn. Dat zijn omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, maar die je nopen je reisplannen helemaal om te gooien. Dat vergt enige flexibiliteit van de reiziger. Als je je erop instelt dat dingen soms niet gaan zoals ze gepland waren, of veel meer tijd kosten dan gedacht, maak je het tien keer makkelijker om te genieten van alle bijzondere ervaringen die je in Pakistan kunt opdoen.

 

Klimaat

Voor Zuid-Pakistan is de winter de beste periode van het jaar om te reizen. De temperaturen in de laagvlaktes en de steden zijn dan niet zo extreem hoog als in de periode vanaf de vroege lente tot en met de late herfst, en de nachten zijn nog enigszins koel. Ook zijn er in de winter veel minder problemen met smog in de steden.

 

Kleding 

Omdat je op deze reis met zowel warm als redelijk koel weer te maken krijgt moet je daar met je kleding rekening mee houden. In Pakistan kan je gewoon de kleding dragen die je gewend bent. Voor vouwen is een hoofddoek echter wel handig voor een mogelijk moskeebezoek.

 

Houd dus rekening met zowel hoge als lage temperaturen, dat laatste geldt vooral voor de avonden en nachten. Denk aan kleding in laagjes. En denk bij deze reis ook aan goede schoenen om mee te wandelen.

 

Bagage

Aan boord van het vliegtuig mag je afgezien van je handbagage maximaal 20 kilo inchecken. Wij verzoeken je echter om te proberen je bagage tot maximaal 15 kilo te beperken, en in handzame tassen mee te nemen. Harde koffers zijn erg onhandig. Dit in verband met de beperkte ruimte voor bagage in de (mini)bussen.

 

Elektriciteit

In Pakistan kent men een voltage van 220. Wel raden we je aan een universele adapter mee te nemen, vanwege het feit dat er soms andere stopcontacten zijn. Voor wat betreft je foto en filmapparatuur moet je er rekening mee houden dat je soms dagenlang geen goed stopcontact tot je beschikking hebt. Zorg dus voor een goede accu, of voldoende (oplaadbare) batterijen.

 

 

 

 

 

 

 

Telefoon en internet    

Veel hotels zullen inmiddels WiFi bieden. Houd er wel rekening mee dat internetverbindingen vaak erg traag zullen zijn.

 

Als je naar Nederland wilt bellen doe je dat over het algemeen vanuit een hotel. Sommige Nederlandse mobiele telefoonmaatschappijen hebben met Pakistan een zogenaamde ‘roaming’-overeenkomst, wat betekent dat je, ook weer op een beperkt aantal plaatsen met je eigen mobiele telefoon zou kunnen bellen. We raden je aan om bij je eigen provider na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn. 

 

Thuisblijvers kunnen altijd contact zoeken met de reizigers via de mobiele noodtelefoon van Battuta Reizen (06-48959088, alleen in gevallen van nood dus).

 

Fotografie

Deze landen zijn zeer fotogeniek, zowel qua natuur, architectuur als mensen. Met dat laatste vragen wij onze deelnemers terughoudend te zijn: als je mensen wilt fotograferen doe dat dan openlijk en vraag ze toestemming. Dit geldt in versterkte mate als je vrouwen wilt fotograferen. In sommige delen van Zuid-Pakistan is men bovendien uit religieuze overwegingen terughoudend om op de foto gezet te worden.

 

Samenvatting Algemene Reisvoorwaarden Battuta Reizen

Voor de volledige Algemene Reisvoorwaarden van Battuta Reizen klik hier.

 

Annuleringsvoorwaarden Battuta Reizen 

Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:

Tot 56 dagen voor vertrek: 

25% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon.

Van 56 tot 28 dagen voor vertrek:

50% van de reissom.

Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek: 

75% van de reissom.

Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later: 

de volledige reissom.

Betalingsvoorwaarden Battuta Reizen

Bij boeking dient de reiziger 25% van de reissom aan te betalen, met een minimum van € 250,- per persoon. Het restbedrag moet twee weken voor vertrek bij ons binnen zijn.

In specifieke gevallen kan om een hogere aanbetaling gevraagd worden, namelijk wanneer de ticketkosten hoger zijn dan 25% van de reissom. Steeds vaker moeten tickets direct betaald en geprint worden. Het exacte bedrag van de aanbetaling staat altijd op de factuur vermeld.

Op alle facturen wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht.