Iran, het oude Perzië, is een land van contrasten. Vaak in het nieuws vanwege de provocerende uitspraken van president Ahmadinejad heeft het niet altijd een even goede pers. Maar wie een bezoek brengt aan dit fascinerende land komt met een ander beeld terug. Een beeld met meer diversiteit om te beginnen. Veel jonge Iraniërs zijn al lang toe aan een modernere, meer liberale samenleving, en dat zal je op veel plaatsen merken. Ooit was Iran een westers georiënteerd land, en ook dat zie je terug bij een deel van de oudere generatie. Maar overheersend in het beeld is toch vaak de Iraanse revolutie, Khomeini, de propaganda van het regime van de mullahs.


Maar bovenal zal je gaan genieten van de vele monumenten die Iran rijk is. In Mashad, het religieuze hart van Iran, dwaal je door een gigantisch moskeecomplex, dat ‘s avonds feestelijk wordt uitgelicht. Dwars door de woestijn rijd je naar Kerman, een echte woestijnstad. In Shiraz, de stad van de dichters Hafez en Sa’di, zit je echt in het Perzisch hartland, hier breng je dan ook een bezoek aan Persepolis, waar je het paleis van Darius de Grote zult bewonderen. Hierna overnacht je in zijderoutestijl in een echte caravansarai. Via Yazd, de mooiste van de woestijnsteden, reis je naar Isfahan, met zijn grootse geschiedenis, die zich uit in monumentale pleinen, bruggen, paleizen en moskeeën. Hier trekken we dan ook de meeste tijd voor uit.


 Via Kashan, met zijn pittoreske bazaar en oude koopmanshuizen en Qom, met zijn vele moskeeën en koranscholen keer je weer terug naar Teheran.