Battuta Reizen voert al lang reizen uit naar Iran. Iran is een fantastisch land om te bezoeken, en de lokale bevolking ziet ons westerlingen graag komen. Er is geen land waarbij de beeldvorming in de pers en de werkelijkheid in het land zelf zo ver uit elkaar liggen. Feit is dat een aanzienlijk deel van de bevolking naar verandering verlangt, en graag meer vrijheid naar westers voorbeeld zou willen.

Het andere Iran: Khuzestan

Deze reis gaat voor de verandering niet naar de geijkte hoogtepunten van Iran zoals Teheran, Isfahan, Kashan en Yazd. We vliegen om te beginnen naar Ahwaz in het westen van Iran, in Khuzestan, het meer Arabische deel van Iran dat tegen Irak aan ligt. Hier komen we direct op de ongebaande paden van Iran. De stad Ahwaz - met dank aan de olie een enorme industriestad - laten we links liggen, en richten ons op de interessante oudheden van Susa, waar Darius I een groot paleis had en de Choqa Zanbil, de best bewaarde restanten van een Mesopotamische ziggurat. In Shushtar, waar we neerstrijken, nemen we de tijd om deze interessante stad op ons gemak te bekijken.

Perzische Golf

Bij Bushehr komen we aan de Perzische Golf, waar het leven een heel andere vibe lijkt te hebben. Dat zie je al bij de pantoffelparade die zich 's avonds aan de boulevard van Bushehr voltrekt. Via Bandar-e Langeh strijken we neer op het eiland Qeshm, een van de mooiste en meest authentieke eilanden. Na een paar lange reisdagen komen we hier tot rust. Net als Kish - dat in de ogen van Iran een soort van Dubai zou moeten worden - vindt hier met name in Qeshm stad het nodige binnenlandse toerisme plaats, maar buiten die stad zijn er natuurparken, verlaten stranden en kleine vissersdorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. 

Bandar-e Abbas, Hormoz en Minab

Bandar-e Abbas is de meest Arabische stad van Iran. Hier voel je de hustle en bustle die de Arabische wereld kenmerkt. Als de avond valt wordt het gezellig druk op de stranden en aan de boulevards. Hiervandaan brengen we ook een bezoek aan het eiland Hormoz. Vervolgens gaan we op woensdag naar Minab, opdat we daar op donderdag de beroemde kleurrijke Pansjambe bazar kunnen meemaken, de weekmarkt, waarbij boeren en boerinnen van heinde en verre hun koopwaar hier komen aanbieden. De vrouwen dragen hier kleurrijke gezichtsmaskers.

Bam en de Lut-woestijn

In Bam bezoeken we uiteraard de Arg-e Bam, 's werelds grootste lemen bouwwerk. Deze werd bij de aardbeving van 2005 grotendeels verwoest, net als de hele stad trouwens. De stad is weer opgebouwd, en de restauratiewerkzaamheden aan de Arg zijn ook hervat. Vanuit Bam rijden we via het stadje Mahan en de burcht van Rayen, naar de woestijnstad Kerman, met zijn mooie bazaar. Daarvandaan trekken we een flink stuk de Lut-woestijn in, de mooiste van Iran. Twee dagen trekken we uit voor de woestijn om het goed op je in te laten werken en vervolgens reizen we door naar de volgende woestijnstad, het onvolprezen Yazd.

Yazd en Isfahan

Hier komen we dan toch een beetje terug op de reguliere route van de gewone Iranreizen. Maar Yazd past ontzettend goed in het laatste deel van de reis, zodat we toch besloten hebben dat erbij te nemen. En Yazd blijft interessant, ook als je er al eens eerder bent geweest. In de omgeving zijn ook nog allerlei interessante plekken te bezoeken. Datzelfde geldt zeker ook voor Isfahan met zijn indrukwekkende Imam-plein, bazaar, paleizen, musea en vele moskeeën en Koranscholen, waar we de reis zullen afsluiten. Via het woestijnplaatsje Varzaneh komen we daar op de een-na-laatste dag aan. We blijven er twee nachten, alvorens naar huis te reizen. Een mooie eerste, of leuke tweede kennismaking met de stad. Voor wie hier nooit eerder was, en nog wat meer tijd wil hebben, is het mogelijk hier de reis met een paar dagen te verlengen.

Een waardig eind van een reis waarbij je uitgebreid kennis hebt kunnen maken met de diversiteit en rijkdom van de Iraanse cultuur, natuur en geschiedenis!