De reis zal worden begeleid door Ellen Romeijn. Ellen was ooit onze agent in Kirgizstan, maar begeleidt ook graag reizen, met een bijzondere voorliefde voor de weidsheid van het hooggebergte. Afgelopen jaren bezocht zij meerdere keren Noord-Pakistan, de rustige regio's van de Karakorum Highway, de Hunzavallei en Baltistan. Net als Battuta Reizen vond zij dat het hoog tijd werd om ook eens Zuid-Pakistan te gaan verkennen! Eerder voerden we deze reis uit in 2017.

 

Zelf zegt Ellen over deze reis:

Ik wil graag naar Zuid-Pakistan omdat ik graag het ‘andere Pakistan’ wil laten zien aan onze reizigers. De meeste reizigers kennen Pakistan als het land met de vele hoge bergen, en dat is het ruige noorden zeker, maar er bestaan ook kleurrijke dorpen en steden, archeologische vindplaatsen en indrukwekkende monumenten, die je in de zuidelijke provincies Punjab en Sind van Pakistan aantreft. 

We beginnen in Karachi, een hectische stad, maar wandelen ook over het strand van Clifton Beach, een ‘must’ na het bezoek aan de bruisende stad. We bezoeken Zuid-Pakistan in november-december omdat het dan minder heet is, wat belangrijk is om alles goed te kunnen bezichtigen.

De afwisseling in deze reis zit ook in het bezoeken van de plaatsen Harappa en Mohenjodaro, de oudste opgravingen van het land, rondlopen op deze gedeeltelijk gerestaureerde plaatsen geeft de rijkdom van de historie weer, dit was ook weer een stukje Zijderoute.

De kleuren van de kleding van de inwoners van het zuiden verbazen mij dagelijks en het leven speelt zich in vele dorpen af rond de vele Sufi-heiligdommen, waar veel gezongen en gemusiceerd wordt. Er wonen niet alleen moslims, maar ook hindoes, wat een mooie mix is... daarnaast lopen er nog kamelen en rijden er boerenkarren over het platteland.

We eindigen de reis in de historische stad Lahore, voor mij de meest interessante stad van het land, rijk aan Mogul-bouwwerken, musea, een grote moskee en een heerlijke bazaar waar je je jaren in de tijd terug waant.“